Bezárhat az összes OMW hazánkban.


Bezárhat az összes OMW hazánkban.Az Indexnek piaci szereplők megerősítették a VG információját: a hétvégén bezárhatnak az OMV kútjai Magyarországon és Szlovákiában.

Nem tudták időben újraindítani az osztrák OMV schwechati finomítóját az üzem leállásával járó rendszeres karbantartása után – írta meg péntek este a VG iparági forrásokra hivatkozva. A schwechati üzemanyag kiesése miatt az OMV nem tudja ellátni még az osztrák piacot se biztonságosan, ezért a magyarországi és a szlovákiai kútjaikat egy időre be kell zárniuk, miután az ottani  finomítóban gyártott termékeket Ausztrián kívül elsősorban a közép-kelet-európai régió Ausztriához közel fekvő országaiban értékesíti az OMV. 

A VG emlékeztet: a karbantartást május 31-én kellett volna befejezni, és a tervek szerint június 10-én indult volna újra a termelés, de az újraindítás technikai okok miatt nem járt sikerrel. 

BECSLÉSEK SZERINT TÖBB HETES MUNKÁRA VAN MÉG SZÜKSÉGE A SZAKEMBEREKNEK A FINOMÍTÓ ÚJRAINDÍTÁSÁHOZ. 

Az Indexnek iparági szereplők megerősítették: az OMV eddig hivatalosan nem tájékoztatta a Molt és más partnereit a  leállásról. Az osztrák vállalat vezetése még abban reménykedik, hogy az osztrák kormány megengedi a stratégia tartalékkészlet egy részének felszabadítását. 


Az OMV havonta 30 kilotonna benzint és 50 kilotonna dízel üzemanyagot hozna be  Magyarországra, most ez a mennyiség került veszélybe. Szakértők szerint a mintegy 200 üzemanyagtöltő-állomást üzemeltető OMV kútbezárásai ellátási gondokhoz vezethetnek Magyarországon (az OMV látja el a magyar benzinpiac ötödét, a dízelpiac kb. hatodát). 


A VG szerint az sem segít, ha csúszva ugyan, de újraindul a finomító,