Majdnem verekednek az emberek a tüzéreken a zsákos szénért. Brutális felvásárlási láz indult el, szinte elfogytak a készletek


Majdnem verekednek az emberek a tüzéreken a zsákos szénért. Brutális felvásárlási láz indult el, szinte elfogytak a készletekA tüzépesek nyáron általában unatkozni szoktak, a rezsicsökkentés módosításáról szóló szerdai kormánybejelentés másnapján viszont harminc fokos hőségben rohanták le a telepeket a vásárlók szénért és tűzifáért. Győri, szegedi és pécsi tudósítóink jelentése szerint azonban most többszörösére nőtt az érdeklődés a már amúgy is megdrágult tüzelő iránt. A tüzépeket most sokszor azzal keresik fel, hogy mindegy milyen áron, csak legyen szén vagy fatüzelő. Több helyen mára ki is fogytak a készletek, és bizonytalan az utánpótlás a csehországi és lengyelországi bányákból, vagy a hamburgi kikötőből.


Győr és a kisalföldi térség egyik legnagyobb telepén olyan élet volt a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló kormánybejelentés másnapján, mintha ismét a kilencvenes éveket írnánk, és nem harminc fok lenne, hanem sűrű pelyhekben hullana, és azonnal hajunkra fagyna a hó.

Harminc év alatt csak egyszer volt ilyen


„Nyáron régóta csak a madarakat szoktuk hallgatni” – mondta a Telexnek a legnagyobb győri tüzép vezetője, Krafcsik Gábor, aki csak egyszer látott ilyet harminc év alatt. Az még az ezredforduló előtt volt, amikor a tartós és kemény mínuszok miatt veszélybe került a szénellátás. „Akkor álltak sorba hirtelen ennyien a telepen” – idézi fel. Most meg hőség volt, és izzott a telefon, a mérlegnél rostokoltak az autók. Krafcsik azt mondta:

szerdáról csütörtökre 350 százalékkal ugrott meg a forgalma. A roham pénteken is folytatódott.