Nyugdíjasoknak jött egy jó hír, 184 milliárdot oszt szét közöttük a kormány


Nyugdíjasoknak jött egy jó hír, 184 milliárdot oszt szét közöttük a kormány



A júliusban esedékes, évközi nyugdíjemelés 2,5 millió embert érint, akik között most 184 milliárd forintot osztanak szét – közölte vasárnap Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI szerint.

Mivel az inflációra hivatkozva nyugdíjak összegét januárig visszamenően emelték meg 3,9 százalékkal, júliusban nem csak a megemelt havi ellátás érkezik meg a nyugdíjasokhoz, megkapják a január-júniusi, tehát 6 havi nyugdíjuk, illetve a 13. havi nyugdíjuk 3,9 százalékos különbözetét is. Akinek utalják, annak július 12-én kerül az összeg a bankszámlájára, aki postai úton kapja a nyugdíjat, annak a szokásos naptári napon viszi a postás.

A nyugdíjak összegét idén januárban eredetileg 5 százalékkal emelték meg, ez azonban az infláció mértékétől elmaradt, Gulyás Gergely bejelentése szerint az újabb emeléssel ezt korrigálják. Az újabb emelés esetében ugyanakkor a számítás alapja nem a már 5 százalékkal megemelt összeg, amelyet január óta kaptak a nyugdíjasok, hanem az, amelyet előtte folyósítottak a számukra.

A Pénzcentrum korábbi számításai szerint az átlagos nyugdíjösszeget kapó idősek nagyjából 6 ezer forint emelésre számíthatnak, míg a magasabb nyugdíjban részesülők számára akár 11 ezer forint pluszt is jelenthet az emelés. Fontos ugyanakkor tudni, hogy nagyjából 1 millió 165 ezer nyugdíjas az átlag alatti összeget kapja, ez azt jelenti, hogy az emelésben részesülők csaknem felének hatezer forintnál kevesebbnyi emelés jár.