Villámárvíz, hatalmas mennyiségű eső és jégeső közeledhet ezekben a megyékben a mai nap


Villámárvíz, hatalmas mennyiségű eső és jégeső közeledhet ezekben a megyékben a mai nap



Nagy mennyiségű esőre lehet számítani vasárnap, néhol villámárvizek is kialakulhatnak a lezúduló csapadék miatt. Helyenként még jégeső is előfordulhat. Az ország egészére zivatarok miatt van érvényben figyelmeztetés, de több megyében esőre és felhőszakadásra is figyelmeztetnek a meteorológusok.

Vasárnap sok felhő lesz az égen, és sokfelé kell számítani ismétlődő esőre, záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is. Több helyen kiadós mennyiségű eső eshet, néhol villámárvizek is kialakulhatnak – írja az Időkép.

Az előrejelzés szerint elsősorban a Dunántúlon lesz élénk, erős az északi-északnyugati szél, de egy-egy helyen, valamint a zivatarok környezetében viharos lökésekre is számítani kell. Hajnalban 15–21 fok között alakul a hőmérséklet. Vasárnap a legmagasabb hőmérséklet 19 és 30 fok között valószínű. 

Keleten, északkeleten lesz a legmelegebb, míg az alacsonyabb értékeket a Dunántúlon mérhetjük majd.


Az orvosmeteorológia szerint vasárnap kettős fronti hatás érvényesül, emiatt fejfájás, migrén, görcsös panaszok, tompaság, dekoncentráltság egyaránt jelentkezhet. A szív- és érrendszeri betegséggel élőknél gyakran előfordulhatnak keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, rosszullét. Sokaknál nyugtalanság, ingerlékenység is jelentkezhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az egész ország területére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt. Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés nyolc megyében van érvényben. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében.

zivatarok

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Másodfokú figyelmeztetést felhőszakadás miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére adtak ki. Ezekben a megyékben akár 50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.