18 forint helyett 240 forintos áram ár.. Az igazi szívás majd október után jön a magyar vállalatok rezsi számláinál


18 forint helyett 240 forintos áram ár.. Az igazi szívás majd október után jön a magyar vállalatok rezsi számláinál



A vállalatok nagy része jelenleg még egy korábban rögzített, fix áron kapja az áramot és a gázt, most viszont már senki nem tud árat rögzíteni, mindenkinek a tőzsdei jegyzésekhez kötik a díjakat. Ez az élő szerződések kifutása után, októbertől vagy januártól jobb esetben is négy-ötszörös, rosszabb esetben 10-15-szörös költségnövekedést okoz majd egyik pillanatról a másikra – írja a G7.hu, példaként említve azt a kis céget, amely 18 forint helyett a jövőben 240 forintért kaphatna egy kilowattóra áramot. 


Korábban mi is írtunk olyan esetről, amikor 37 forintról 237 forintra nőtt az áramár vagy tízszeresére drágult egy kkv-nál a földgáz.


A vállalati energiapiacon jellemzően egyéves szerződéseket kötnek, a gázra általában október 1-jén, a villamosenergiára pedig január 1-jei kezdettel.


A G7 mostani cikke felidézi: az energiaválságot a háborúhoz kötő kormányzati kommunikációval szemben az árak emelkedése nem az orosz offenzíva februári kezdését követően, hanem közel fél évvel azt megelőzően kezdődött. Így sok cég már tavaly is komoly drágulással szembesült: 2021 októberében forintban kifejezve a gáz tőzsdei jegyzése nyolcszor, az áramé nagyjából ötször volt magasabb, mint egy évvel korábban.