Ezeket a hibákat követed el leggyakrabban fasírt készítés közben


Ezeket a hibákat követed el leggyakrabban fasírt készítés közben



Köztudottan, minden nagyi rendelkezik egy tuti fasírt recepttel, melyet mindig szívesen elkészít az unokáinak.


Van, aki a tejben áztatott zsemlére, mások a hozzáadott fűszernövényekre, vagy a különböző húsfajták keverésére esküszik. Ha még nem rendelkezünk egy kiforrott fasírt recepttel, akkor az alábbiakban bemutatunk néhány jó tanácsot, mellyel ízletes eledelt tehetünk a családi asztalra.



1. Tegyünk elég sót a fasírtba – vagyis 450 gramm húshoz használjunk egy kávéskanál sót.


2. Fűszerezzük bátran a húst – ne csak a szokásos sót és borsot használjuk, hanem próbálkozhatunk a menta, az oregánó, a rozmaring, a petrezselyem, a bazsalikom és a szerecsendió használatával is.



3. Megfelelő mennyiségű tojást használjunk – minden fél kg húshoz egy tojást adjunk és egy fél bögre zsemlemorzsát.


4. Ne kanállal keverjük a masszát – használjuk a kezünket a fasírt gyúrásához.


5. Minden fasírtot igyekezzünk egyforma méretre formázni – attól függően, hogy minek készítjük. Ha levesbetétként használjuk, akkor kisebb golyókat formázzunk, sütéshez viszont készítsünk nagyobbakat, azaz olyan 5 cm átmérőjűeket, míg szószokhoz elég a 3 cm átmérőjű is.


6. Mindig olajos kézzel formázzuk a gombócokat – mivel ha száraz, vagy vizes kézzel tesszük, a hús a tenyerünkhöz fog ragadni.


7. Helyezünk sütőpapírt a munkapultra a fasírt lisztezése során – ezáltal kevesebb takarításra lesz majd szükség a munka befejeztével.


8. Süssük át jól mindkét oldalát – és csak azután fordítsuk meg, miután az egyik oldal ropogósra sült.