Nincs mese, jövőtéten BE KELL kapcsolni a fűtést, olyan hideg idő érkezik. Itt a pontos menetrend


Nincs mese, jövőtéten BE KELL kapcsolni a fűtést, olyan hideg idő érkezik. Itt a pontos menetrend



A kilenc hónapja tartó szárazság után látványosan fordult a kocka, az eső csak néhány nap szünetet tartott, mintha el sem akarna állni. Európa felett egy óriási ciklonális mező terpeszkedik, nehéz olyan területet említeni kontinensünkön, ami száraz maradt.


Európa-szerte folyik az aszály felszámolása, az előttünk álló héten továbbra is az eső lesz a meghatározó

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.


Kétszeres mennyiségű eső


Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az elmúlt 30 nap csapadékösszege hazánk legalább 90 százalékán jócskán meghaladja a sokéves átlagot. A Tiszántúlon, illetve a Dél-Dunántúlon többfelé 100 milliméternél is több hullott. A szakember hozzáteszi: a hét végéig várható csapadékkal együtt jókora területen megduplázzuk, helyenként megtriplázzuk a 35-50 mm-es szeptemberi csapadékátlagot.


A felszín közeli talajréteg gyakorlatilag az egész országban teljesen telítetté vált, és egyre nagyobb területen jut a középső és mélyebb rétegekbe is a nedvességből. A mezőgazdasági aszály országszerte megszűnt, de a mélyebb rétegekben még bőven van minek pótlódnia – ez az egyik fontos feltétele például annak, hogy tavaink vízszintje végre emelkedni kezdjen.


Hidegebb lesz


A folytatás tehát továbbra is sok esőt tartogat, főleg a nyugati országrészben. A legtöbb csapadék a Nyugat-Dunántúlon várható, itt újabb 30-40 mm hullhat, egyedül a szerda ígérkezik szárazabbnak. Ködösen, párásan indulnak a reggelek 3-12, 6-13 fokkal, de napközben 22-23 fokos maximumok feledtetik a csípős hajnalokat.


Vasárnap aztán változás veszi kezdetét, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint anticiklonális hatás kezd érvényesülni. A gyakorlatban ez egy hűvösre tekert „vénasszonyok nyarát” jelent a jövő héten: jobbára száraz lesz az idő sok napsütéssel, viszont


a 12-17 fokos nappali csúcsok és a 2-8 fokos hajnalok több fokkal elmaradnak a most tapasztaltaktól.


Szokatlanul korán indult az idei fűtési szezon, a fázósabbaknak jövő héten még egy picit rá is kell kapcsolniuk, tartós felmelegedés pedig egyelőre nem látszik.