Itt a bejelentés: kemény gyomrost kapott Magyarország


Itt a bejelentés: kemény gyomrost kapott Magyarország

 Elégedetlen a magyar kormány által szombaton átküldött végső teljesítési listával az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban, ezért azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak a jövő szerdai ülésen, hogy 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást függesszenek fel Magyarország felé – közölte a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) értesülését a Portfolio. A tárgyalások azonban még tartanak, egyelőre nem áll jól Magyarország.


Hirdetés


A múlt heti bizottsági kiszivárogtatás még arról szólt az Európai Parlamentből érkezett jelzésekkel összhangban, hogy 7,5 milliárd eurónál kisebb felfüggesztési javaslatot fogalmazhat meg az Európai Bizottság a magyar lépések viszonylag pozitív megítélése nyomán.

A mai hír viszont ehhez képest kedvezőtlenebb kimenetet jelez. A magyar kormány által tett 17-féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével inkább elégedetlen a Bizottság, és ezért tartja fent azt a javaslatát, amit már szeptember 18-án is megfogalmazott a Tanács felé - hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu.


 
Példaként említik az Integritás Hatóság elnökhelyetteseit, akik a cikk szerint "nem minden kétséget kizáróan” alkalmasak a posztra, és megemlegetik, hogy Holbusz Tímea a Pénzügyminisztérium felügyelete alatt álló EUTAF-tól érkezett (az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról), amely hatóság működése kapcsán számos olyan szabálytalanság is kiderült az elmúlt években, amelyeket valójában az Európai Bizottság fedezett fel a különféle vizsgálatai során, nem pedig a magyar szervek.

Még több lehet a zárolás

Hirdetés


Az is elképzelhető, hogy a 7,5 milliárd eurónál is több lesz a felfüggesztett magyar felzárkóztatási forrás, mert a szóban forgó három operatív programot (közlekedésfejlesztési, területfejlesztési és energiahatékonysági) a Bizottság még el se fogadta, így a szeptemberi bizottsági javaslat értelmében most arról kell döntenie a Tanácsnak, hogy ezt a három programot teljes egészében függesszék fel, ne csak 65-65 százalékban.