Itt a bejelentés: sok pénzt kapnak a nyugdíjasok - akár 400 ezer forint jöhet január környékén


Itt a bejelentés: sok pénzt kapnak a nyugdíjasok - akár 400 ezer forint jöhet január környékén



Januárban újabb nyugdíjemelés várható, ennek mértékéről decemberben dönt a kormány, és a 13. havi nyugdíjra is számíthatnak majd ismét az idősek. A kormány hivatalos Facebook-oldalán közzé tett hír szerint ezzel is védik a magyar nyugdíjasokat a szankciós infláció hatásaitól jövőre.


A nyugellátásról szóló törvény szerint, ha a fogyasztói árak növekedése legalább egy százalékponttal meghaladja az éves januári nyugdíjemelés  mértékét, akkor novemberben – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell fizetni. Idén az infláció év közben a vártnál magasabban alakult, és év közben is pótlólagos emelésekről döntött a kormány. Ezek együttes eredményeként a nyugdíjak összege az év eleje óta már 14 százalékkal emelkedett, és az átlagnyugdíj mértéke is tovább nő a jelenlegi 172 ezer forintról 179 ezer forintra. 


Hirdetés


Mint a Világgazdaság összeállítása rámutat, ha a kormány a magas inflációhoz hasonló mértékben emeli a nyugdíjakat, januártól 200 ezer forint fölött lehet az átlagnyugdíj Magyarországon. Farkas András nyugdíjszakértő a Világgazdaság érdeklődésére megerősítette, hogy szerinte is elérhető a 200 ezer forintos határ, miután Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban 13 százalékos fogyasztói áremelkedési ütemről beszélt, tehát ennyivel mindenképpen emelni kellene a nyugdíjakat 2023-ban.


 A miniszter október végén azt mondta, jövő évben 13 százalék körüli infláció várható, új elemzést viszont decemberben publikál majd a jegybank. A nyugdíjemelésnél a kormány majd ezt a decemberi inflációs jelentést veszi alapul.  Februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj is, ami a fentiek szerint egy "átlagnyugdíjas" esetében is 200 ezer forint lehet, így a havi nyugdíjjal együtt 400 ezer forint lehet az utalás.