Jövőre megtriplázhatják a családi pótlékot. Gyerekenként 36 ezer ft lehet


Jövőre megtriplázhatják a családi pótlékot. Gyerekenként 36 ezer ft lehet

Az Enberi Erőforrások Minisztériuma a családi pótlék megháromszorozását tervezi a közeljövőben, hiszen már Lengyelországban is gyermekenként 36 ezer forint jár alanyi jogon.

Szokatlan kijelentés tett Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára múlt héten a lengyelországi Krynicában tartott gazdasági fórumon, amire a napi.hu figyelt fel. Az eseményen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a V4-ek miniszterelnöki találkozóján vett részt.



Az MTI tudósítása szerint Novák Katalin így fogalmazott:
"Mi a közösség erejében hiszünk, abban, hogy egy erős nemzetet, erős országot erős családokra és közösségekre lehet alapítani. Fontos, hogy sok gyermek szülessen, de fontos az is, hogy beszéljünk a családról, mint erőforrásról, a családi összetartás fontosságáról, a szülő-gyermek kapcsolat fontosságáról, valamint a születés csodájáról, a gyermekről, mint erőforrásról, és nem elsősorban, mint anyagi nehézségről, mint egy akadályról, melyet a családoknak le kell küzdeniük.
A lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plusz programot. A program keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (körülbelül 36 ezer forint) támogatást fizetnek."

A családi pótlék összege 2008 óta nem változott
36 ezer forint - ez az összeg közel háromszorosa lenne a mostani családi pótléknak. A családi pótlék jelenlegi összege nálunk a gyerekek számától függ: alapesetben 1 gyerek után 12 200 forint (egy szülő esetében 1500 forinttal magasabb havonta). A kétgyerekesek gyerekenként már 13 300 forintot kapnak, a három vagy több gyerek esetében gyerekenként havi 16 ezer forintot fizet az állam a kétszülős családoknak. A családi pótlék a gyermek 18 éves koráig, vagy középfokú tanulmányainak befejezéséig jár.

Ezzel szemben a lengyelországi 500 plus a második gyerektől jár automatikusan, minden gyermek után. Egy háromgyermekes család esetén tehát a juttatás összege havi 100 ezer forint felett van. (Egy gyermek esetén csak akkor jár, ha a család jövedelme kevesebb, mint 800 zloty.)

A médiában egyelőre találgatások folynak arról, hogy Novák Katalin kijelentése vajon egy szimpla gesztus, egyszerű elszólás, vagy az Orbán-kormány családpolitikájának újabb mérföldkövének előrejelzése volt-e.

A félreértéseket tisztázandó felkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) munkatársait, hogy segítsenek nekünk értelmezni Novák Katalin szavait.
Arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban tervezi-e a kormány a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék megemelését, illetve milyen egyéb családsegítő intézkedések várhatók mostanában.



Az EMMI illetékeseitől az alábbi választ kaptuk:

"A családi pótlék a családtámogatási  rendszer fontos, de nem egyetlen eleme. A kormány célja, hogy több pénz maradjon a családoknál. Ezért vezettük be a családi adórendszert, a legalacsonyabb jövedelmű családnak gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó fizetése. 2019-ig megduplázzuk a kétgyermekesek családi adókedvezményét. Az európai családtámogatási rendszereket figyelemmel kísérjük, a családtámogatások rendszerét folyamatosan fejlesztjük, de nem egyetlen elem változtatásán keresztül".

( ez a cikk 6 éves..azóta se változott semmi )