Addig bántotta Nóra az édesanyját, míg az ki nem vetette magát az újpalotai lakásuk 5. emeletéről


Addig bántotta Nóra az édesanyját, míg az ki nem vetette magát az újpalotai lakásuk 5. emeletéről


Nem kétséges, a poklok poklát járta meg a nyugdíjas Hedvig, amíg úgy döntött, pontot tesz félresiklott életének a végére. Az újpalotai panelház szinte minden lakója tudott arról, hogy milyen sérülésekkel él együtt az asszony, milyen megpróbáltatásokon megy át nap mint nap. Felnőtt lánya hangját szinte az egész lépcsőház ismerte, a betegesen agresszív nő a lakók ellenségévé vált, gyakorta jártak náluk a rendőrök. Az idős, szinte teljesen megvakult asszony az utolsó pillanatig kiállt lánya mellett, ám kedden este valami elpattant benne: az 5. emeleti lakás erkélyéről a mélybe vetette magát.


A szomszédokat szinte kérdezni sem kell. Ontják a keserű szavakat. Van, aki érthetetlennek tartja, miért hagyták a hatóságok, hogy megtörténjen a tragédia. A rendőrök rendszeresen kijártak Páskomliget utcai panelbe. Hol a lakók hívták az őrjöngő fiatal asszony miatt, hol ő érzett valamit sérelmesnek, és képes volt rá hívni az ügyeletet közvetlen szomszédjára is.


– Az utóbbi tíz évben kezdődtek a dührohamai a fiatal nőnek. Lehet, hogy valamilyen mentális betegségben szenvedett. Volt, hogy már hajnalban artikulálatlanul üvöltött, verte a radiátort. Idős édesanyja képtelen volt kezelni. Gyakran láttuk Hédit az arcán sérülésekkel, monoklikkal. Aztán két éve egy szúrás miatt elvesztette egyik szeme világát is. Járni is alig tudott – idézte fel az egyik közvetlen szomszéd, aki kérte, nevét ne írjuk le. Éveken át pontosan hallotta a vékony falakon keresztül, mi történik a másik lakásban.


Mint mondta volt, hogy a rendőrök vitték el a nőt, az édesanyja sérülései is gyanúsak voltak, ám ő soha nem tett terhelő vallomást a lányára, mindig védte őt, azt hajtogatta,csupán baleset történt. Így a lánya, Nóra mindig hazatért.


– Az utóbbi hónapokban vészjóslóan gyakorivá váltak a dührohamok. Két hete a lépcsőházban futottunk össze, csak k..rva anyázott, kiabált, fékezhetetlen volt. A rendőröket kellett akkor is hívni – idézte fel egy másik szomszéd.


– A tragédia napján is reggel kezdődött az ajtócsapkodás, egész nap hallottuk, ahogy Nóra üvölt az édesanyjával. Sötétedés után fél 7 körül, csúcsra járt az őrjöngés. Aztán csönd lett. Egy óra múlva a kiérkező mentőkre figyeltünk fel, akkor tudtuk meg, hogy Hédi teste ott fekszik a járdán, az erkély alatt – mesélte a lakó. - Állítólag egy széket cipelt az erkélyre, pedig már egyik szemére sem látott, lába is súlyosan sérült volt. Nem is értem, hogy tudott felállni, és átbillenni a korláton az a magatehetetlen asszony – mondta a kutyás sétáltató nő, miközben ő is egy mécsest helyezett a többi mellé, arra helyre ahol egy mentős kesztyű is jelzi a zuhanás pontos helyét.


– Ez egy trauma volt az egész háznak, de még szomszéd lépcsőházaknak is. Utoljára december 23-án volt kint a mentő. Vélhetően az édesanya hívta ki őket, a lánya csillapíthatatlan volt – mondja Péter, szintén egy közvetlen szomszéd. A mentők el akarták vinni, de a nő nem volt hajlandó velük menni, így a rendőröket hívták ki.


– Láttam hátul megbilincselték a kezét, úgy próbálták kivinni lakásból, az édesanya szívtépő könyörgése áthallatszott: “Letérdelek, csak ne vigyék el a lányom!” – idézte fel a drámai pillanatokat a férfi. A rendőrök hajthatatlanok voltak, bevitték, de a nő másnap már otthon volt.


Így érkezett el az ünnep utáni kedd este. Péter azt mondja, fogalmuk sem volt mi történik, de nem csak nekik, Nórának sem: a meglepett fiatal nőnek a rendőrök mondták meg, hogy édesanyja holtan fekszik az erkély alatt.


A rendőrség közleménye szerint idegenkezűség nem merült fel, vélhetően maga vetette mélybe magát az idős nő. Este 10 körül mentő vitte el a lányát. A lakók remélik, hogy most már nem engedik egyhamar haza...