Addig bántotta Nóra az édesanyját, míg az ki nem vetette magát az újpalotai lakásuk 5. emeletéről


Nem kétséges, a poklok poklát járta meg a nyugdíjas Hedvig, amíg úgy döntött, pontot tesz félresiklott életének a végére. Az újpalotai panelház szinte minden lakója tudott arról, hogy milyen sérülésekkel él együtt az asszony, milyen megpróbáltatásokon megy át nap mint nap. Felnőtt lánya hangját szinte az egész lépcsőház ismerte, a betegesen agresszív nő a lakók ellenségévé vált, gyakorta jártak náluk a rendőrök. Az idős, szinte teljesen megvakult asszony az utolsó pillanatig kiállt lánya mellett, ám kedden este valami elpattant benne: az 5. emeleti lakás erkélyéről a mélybe vetette magát.


A szomszédokat szinte kérdezni sem kell. Ontják a keserű szavakat. Van, aki érthetetlennek tartja, miért hagyták a hatóságok, hogy megtörténjen a tragédia. A rendőrök rendszeresen kijártak Páskomliget utcai panelbe. Hol a lakók hívták az őrjöngő fiatal asszony miatt, hol ő érzett valamit sérelmesnek, és képes volt rá hívni az ügyeletet közvetlen szomszédjára is.


– Az utóbbi tíz évben kezdődtek a dührohamai a fiatal nőnek. Lehet, hogy valamilyen mentális betegségben szenvedett. Volt, hogy már hajnalban artikulálatlanul üvöltött, verte a radiátort. Idős édesanyja képtelen volt kezelni. Gyakran láttuk Hédit az arcán sérülésekkel, monoklikkal. Aztán két éve egy szúrás miatt elvesztette egyik szeme világát is. Járni is alig tudott – idézte fel az egyik közvetlen szomszéd, aki kérte, nevét ne írjuk le. Éveken át pontosan hallotta a vékony falakon keresztül, mi történik a másik lakásban.


Mint mondta volt, hogy a rendőrök vitték el a nőt, az édesanyja sérülései is gyanúsak voltak, ám ő soha nem tett terhelő vallomást a lányára, mindig védte őt, azt hajtogatta,csupán baleset történt. Így a lánya, Nóra mindig hazatért.


– Az utóbbi hónapokban vészjóslóan gyakorivá váltak a dührohamok. Két hete a lépcsőházban futottunk össze, csak k..rva anyázott, kiabált, fékezhetetlen volt. A rendőröket kellett akkor is hívni – idézte fel egy másik szomszéd.


– A tragédia napján is reggel kezdődött az ajtócsapkodás, egész nap hallottuk, ahogy Nóra üvölt az édesanyjával. Sötétedés után fél 7 körül, csúcsra járt az őrjöngés. Aztán csönd lett. Egy óra múlva a kiérkező mentőkre figyeltünk fel, akkor tudtuk meg, hogy Hédi teste ott fekszik a járdán, az erkély alatt – mesélte a lakó. - Állítólag egy széket cipelt az erkélyre, pedig már egyik szemére sem látott, lába is súlyosan sérült volt. Nem is értem, hogy tudott felállni, és átbillenni a korláton az a magatehetetlen asszony – mondta a kutyás sétáltató nő, miközben ő is egy mécsest helyezett a többi mellé, arra helyre ahol egy mentős kesztyű is jelzi a zuhanás pontos helyét.


– Ez egy trauma volt az egész háznak, de még szomszéd lépcsőházaknak is. Utoljára december 23-án volt kint a mentő. Vélhetően az édesanya hívta ki őket, a lánya csillapíthatatlan volt – mondja Péter, szintén egy közvetlen szomszéd. A mentők el akarták vinni, de a nő nem volt hajlandó velük menni, így a rendőröket hívták ki.


– Láttam hátul megbilincselték a kezét, úgy próbálták kivinni lakásból, az édesanya szívtépő könyörgése áthallatszott: “Letérdelek, csak ne vigyék el a lányom!” – idézte fel a drámai pillanatokat a férfi. A rendőrök hajthatatlanok voltak, bevitték, de a nő másnap már otthon volt.


Így érkezett el az ünnep utáni kedd este. Péter azt mondja, fogalmuk sem volt mi történik, de nem csak nekik, Nórának sem: a meglepett fiatal nőnek a rendőrök mondták meg, hogy édesanyja holtan fekszik az erkély alatt.


A rendőrség közleménye szerint idegenkezűség nem merült fel, vélhetően maga vetette mélybe magát az idős nő. Este 10 körül mentő vitte el a lányát. A lakók remélik, hogy most már nem engedik egyhamar haza...