Ezeket ettük az 1980-as években! Emlékszel még?


Ezeket ettük az 1980-as években! Emlékszel még?Milyen éteket ettünk azokban a bizonyos „régi szép időkben”? Erre a kérdésre kerestük a választ, a feleletért nem kellett messzire mennünk, csak egy kicsit visszaemlékeznünk! 

Útitárskrém, medvesajt, joghurthab, víkendsajt, vagdalthúskonzerv – rémlik vár valami mindenkinek? Ha még nem, akkor hozzáírom gyorsan a még ma is kapható kommunista konzervipar egyik csúcstermékét, a löncshúst! Nagyjából az 1970-es évek közepén kezdődött minden, akkor indult be leginkább Magyarországon a kempingláz, és ekkor volt talán a legnagyobb áruhiány is.


Mindenki kedvence – Az útitárskrém

Útitárskrém és tubusos májkrém, ezeket a finomságokat a Szegedi Konzervgyárnak! Sokan már akkor is tudták, hogy ezeket a húsfeldolgozás melléktermékéből készítették, és még hűtés nélkül sem romlottak meg hosszú ideig. Az útitárskrém a szendvicsalapok koronázatlan királya volt, én nem ismertem olyan embert, aki azt mondta volna, hogy ez az étel rossz.A löncshús

A Budapesti Konzervgyár gyöngyszeme volt a sokak által ismert löncshús. Én bevallom őszintén, hogy még a látványától is rosszul voltam, megenni pedig sose bírtam…A szemem előtt pedig még mindig látom a konzervdobozát, ami szintén nem kelt bennem túl jó érzéseket. Tudom, sokan vannak, akik még ma is szeretik, mindenkinek szíve joga!

Az ömlesztett sajt

A Budapesti Tejipari Vállalat abban is segített nekünk, hogy szendvicsünkre krémsajt kerüljön! A Boci krémsajt abban az időben kétféle ízben létezett, amit tubusból lehetett kinyomni, de az igazi sikertermékeket innovatív csomagolásban hozták forgalomba. A Krehalon tömlőbe töltött ömlesztett sajtok jobban tárolhatók voltak, ráadásul még olcsóbbak is, mint a tubusos verziók. Én legjobban a legolcsóbbat szerettem, ami pedig nem volt más, mint a Víkend sajt! És még mindig sajt, megjelent a Mackó!

Mackósajt, Brumisajt, ismerős valamelyik? Biztos vagyok abban, hogy a Mackót mindenki ismeri, ugyanis ez a sajt még ma is kapható, és sokan szeretik szerencsére! A Mackó-, és  Brumisajtot kezdetben hosszúkás dobozba töltöttél, később jelent meg a kör alakú, vagy a nyolcszögletű doboz, ami ma is divatban van. A négyzetes formát a Vas Megyei Tejipari Vállalat részesítette előnyben, az ő dobozaikban került forgalomba a kolbászos-, a sonkás-, és a Royal sajt. A kördobozt pedig a Budapesti Tejipari Vállalat kedvelte inkább, az ő termékeik voltak a Derby-, a Tettye-, illetve a Csárdás sajt. A hitlerszalonna

A hitlerszalonna (vagy Hitler-szalonna) egy kemény, szeletelhető lekvár. Azért nevezték el Adolf Hitlerről, mert a második világháború végén találták ki. Bizonyos források szerint Hitler parancsba adta a birodalom vegyész-kémikusai számára, hogy találják meg a megoldást a birodalomban várható éhezés megelőzésére, az élelmezés válságos helyzetére. A megszületett megoldás egyaránt tartalmazott emberi fogyasztásra alkalmas állati és növényi anyagokat, fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat is. Ekkor terjedt el Németországban, majd Magyarországon is. A romló élelmiszerellátást próbálták jobbá és változatosabbá tenni vele a katonák és a civil lakosság számára is. Napjainkban is lehet kapni, hivatalosan sütésálló lekvárnak hívják, hasonlít a gyümölcssajthoz. Ez a lekvárféle kerül pl. a buktába is. 
Még ma is imádnánk – A joghurthab

A Budapesti Tejipari Vállalatnak köszönhetjük ezt a remeket is! Zöldalmás-, epres-, citromos-, és meggyes ízekben lehetett hozzájutni, ma már sajnos nem lehet még hasonlót sem kapni, pedig ennél egyedibb tejterméket elképzelni is nehéz lenne…