Hányós -hasmenő vírus tizedeli a Magyarokat ! Ezt tedd, és fél nap alatt elmúlik


Hányós -hasmenő vírus tizedeli a Magyarokat ! Ezt tedd, és fél nap alatt elmúlik

A gyerek reggel hasfájással ébred. Hány, megy a hasa. Aztán újra hány. És újra. Hároméves, sohasem volt még ilyen. Itatom persze, a folyadékot pótolni kell, tudom, kicsi még, könnyen kiszáradhat. De semmi sem marad meg benne. Az orvost még nem érem el, túrom a netet, hátha kiderül, mit kéne tennem. A webbeteg szerint cukros tea, ásványvíz, limonádé a nyerő, esetleg főtt répa leszűrt, sózott leve. De milyen tea? Gyümölcs vajon mehet?


A házipatika szerint igen, mindegy, hogy fekete, gyümölcs vagy gyógytea, de még a vízzel higított zöldség- és gyümölcslevek is jók, gyakran, kis mennyiségben kortyolgatva. A Heim Pál Kórház azt írja, ez badarság, igyon csak a gyerek fél, egy deciket egyben, ha hánynia kell tőle, akkor a kis kortyoktól is hányni fog. Abban szerencsére minden oldal egyetért, hogy sópótlás is kell, egyen a gyerek ropit, az majd segít.

De vajon mit mond a többi anyuka? Az egyik a sima vízre, pici kortyokra, kevés ropira esküszik. A másik szerint a diéta idejét múlt dolog, ő simán ad tejszeletet is egy-két órával a hányás után, ha a gyerek éppen azt kíván. A harmadik épp most jött ki a kórházból a kétévessel, rotavírussal kerültek be, a gyereke egy hétig nem evett, a kórház szerint ez nem gond, egyébként meg egyen a gyerek, amit akar, tudni fogja, mi kell neki.


Az enyém Túró Rudit kér. Nem adok. A nagyik a pirítós, főtt krumpli, reszelt alma hármasra esküsznek, de csak akkor, ha már nem hány a gyerek. Gyakori hányás esetén egyébként a Heim Pál kórház tájékoztatója szerint a szénsavmentes, hideg, cukros kóla csodát tehet. Bizarr ötlet, utána is nézek gyorsan, de semmi konkrét vizsgálat nem akad, csak a brit közegészségügyi intézet véleménye, mely szerint a kóla gyógyhatása csak mítosz, az "eszedbe se jusson" kategóriába tartozik.

Elérem a gyerek háziorvosát, hümmög, igen, sok most a hányós vírusos gyerek. Hideg innivalót, azt kell adni, kortyonként, lehetőleg fekete teát, a gyümölcs tea nem jó, ahogy a gyümölcslevek sem, különösen a rostosak. A bögre teába mehet egy kanál cukor és egy csapott kiskanál só, enni pedig nem kell semmit, maximum egy kis ropit, ha muszáj. Ha már három órája tünetmentes, akkor jöhet a főtt krumpli, reszelt alma, de a tejtermékeket napokra felejtsük el. Vajas pirítós tehát kilőve, pedig én zsigerből azt enném. A kólát ő sem ajánlja, pedig tud olyan esetről, ahol bevált. Meg olyanról is, ahol nem.

Hiába vadásztam hát információkat minden lehetséges forrásból, még mindig nem egyértelmű, mit kellene adni, és mit nem a beteg fiamnak. Dr. Dezsőfi Antalt, a Semmelweis Egyetem I sz. Gyermekklinikájának gasztroenterológusát kértem meg, hogy tegyen rendet a káoszban. (A doktor úr válaszai egy mindennapos, általában rövid lefolyású (maximum 10 nap), vírus kiváltotta heveny (akut) hasmenésre (gastroenteritis) vonatkoznak, ép immunitású, alapvetően egészséges gyermek esetében.)

Kell-e diétáztatni a gyereket?


Felesleges diétáztatni a gyermeket. A hasmenés fő problematikája, hogy folyadékot és ásványi sókat (elektrolitokat) veszít a gyermek. Minél kisebb egy gyerek, annál érzékenyebb a folyadékvesztésre. Egy hányással, hasmenéssel járó fertőzés nagyon gyorsan, akár egy nap alatt is jelentős folyadékvesztést okozhat. A súlyosságot általában a testsúlyvesztés alapján ítéljük meg (5% alatt enyhe, 5-10% közepes, e fölött súlyos). Súlyos folyadékhiány esetén, vagy ha a szájon keresztüli folyadékpótlás nem lehetséges (hányás miatt), kórházi felvétel és intravénás folyadékpótlás (infúzió) szükséges. Ilyenkor cukrot és sókat pótolunk, a folyadék mellett persze.

Mit és mennyit igyon a kisgyerek?

A legfontosabb a folyadék pótlása. Általános szabály, hogy adjuk meg a fenntartó folyadékszükségletet és pótoljuk a veszteséget. Ezt egy képlet alapján számoljuk ki. (A fenntartó igény: 0-10 kg: 100 ml/kg, 10-20 kg: 1000 ml + 50 ml/kg, 30 kg felett: 1500 ml + 20 ml/kg.) Azaz egy 8 kilós gyerek esetében a fenntartó igény 800 ml, plusz pótolni kell a folyadékveszteséget is, amit kihányt vagy híg széklettel vesztett. (Ez persze csak becsülhető, de a kórházban például mérjük a pelenkát.)

Pótlásra enyhe és közepes folyadékhiány esetén úgynevezett orális rehidrációs folyadék adandó. Ez egy gyógyszertárban kapható, speciális összetételű por, ami sókat, bikarbonátot és cukrot tartalmaz, egy fix arányban (az arány fontos). Ilyen például a Normolyt, amihez csak vizet kell hozzáadni, és kész az optimális összetételű folyadék. Ez használ, mással felesleges próbálkozni.

Általában a hűvös folyadékot jobban tolerálják a gyermekek. Többször kis mennyiség (pár korty minden mese után) előnyösebb, mint egyszerre egy bögre.

Mit érdemes enni adni a gyereknek, és mit érdemes kerülni?

Mindent ehet, amit kíván, persze ez ne pacal vagy thai étel legyen. Probiotikumok fogyasztását szoktuk javasolni, mert segítségükkel gyorsabban rendeződik a bélflóra, így lerövidítik a betegség lefolyását. A célnak nem minden probiotikum felel meg, igazolt hatása a Lactobacillus reuterinek, a Lactobacillus GG-nek és a Saccharomyces boulradiinak van.