Örömhír: a háború előtti árra esett vissza a gáz ára.. bár a számládon ezt Te nem hiszem, hogy fogod látni


Örömhír: a háború előtti árra esett vissza a gáz ára.. bár a számládon ezt Te nem hiszem, hogy fogod látni




Régóta várt jó hír érkezett a földgázárakról: a háború kirobbanása előtti szinten kereskednek a földgázzal a holland tőzsdén.

Jelenleg az európai referenciaértékként szolgáló holland gáztőzsdén (TTF) alacsonyabb szinten lehet kereskedni a földgázzal, mint az orosz–ukrán háború kirobbanása, 2022. február 24-e előtt.



Míg február 22-én 80 EUR/MWh, 23-án pedig nagyjából 89 EUR/MWh környékén lehetett a földgázzal kereskedni, december 28-án, szerdán már jóval 80 EUR/MWh alatt mozog az árfolyam:

11 ÓRAKOR 77,9 EUR/MWH-N LEHETETT BESZEREZNI.


Nem titok, hogy miért

Korábban többször is foglalkoztunk ennek az okával, és az Index által megkérdezett szakértő szerint összességében három tényező vezetett ehhez a fordulóponthoz:

A gáztárolók töltöttségi szintje Európa országaiban összességében optimális szinten van – Steinre Attila energetikai államtitkár kedden ezzel kapcsolatban azt posztolta a közösségi médiában, hogy „Magyarországon ezen a télen nem lesz gond a gázellátással: most is több mint 70 százalékos töltöttségűek a gáztárolók”.

Európa szinte minden országa érdemben tudta csökkenteni a keresletét. Ezzel reagáltak arra, hogy az európai vezetők szerint Vlagyimir Putyin fegyverként használja az orosz nyersanyagokat.

Az idei tél eddig enyhébb volt a vártnál, ez pedig elősegítheti Európában a takarékos felhasználást.