9 évig ápoltam a kerekes székes férjem, amikor egyszer arra értem haza, hogy áll a nappali közepén...


9 évig ápoltam a kerekes székes férjem, amikor egyszer arra értem haza, hogy áll a nappali közepén...Kilenc éven át éjjel-nappal ápoltam kerekesszékes férjemet, hogy aztán egy nap korán hazaérve a munkából lássam, hogy áll a lábán. Legnagyobb megdöbbenésemre még több meglepetés várt rám.


A házasságom olyan volt, mint egy valóra vált álom. Amikor Christian és én esküt és gyűrűt tettünk, izgatottan vártuk, hogy egy gyönyörű fejezetet kezdjünk el együtt.


Életünk legszebb napjait éltük, és egy évvel később megszületett a lányunk, Hope. Ennél jobb életet nem is kívánhattam volna. Milyen boldogok voltunk együtt, és mennyire irigyeltek a barátaim!
“Jill, neked van a legjobb élettársad a világon!” Gyakran húzták a lábam macska partik alkalmával. Minden tökéletes volt, zökkenőmentes, ahogy csak akarod, és én ezt éltem.


Az életem napról napra jobb és szebb lett. Észre sem vettem, hogy tizenkét év telt el úgy, hogy Christian, Hope és én buta vicceken nevettünk, grilleztünk a hátsó kertünkben, és felváltva főztünk. Hűha! Annyira boldog voltam, és mielőtt újabb okot találhattam volna a mosolygásra, egy telefonhívás a kórházból, mindössze két nappal Christian 37. születésnapja után a mennyből pokollá változtatta az életünket…


“Mi? N-n-nem, azt hiszem, tévedsz. A férjem most biztosan a Miamiba tartó gépen van” – borzongtam meg a gondolattól, hogy a repülőtér közelében lévő baleseti helyszínről viszik a kórházba.


“Mrs. Leeds, az utolsó híváslistáján megtaláltuk az ön számát ‘Feleségem’ néven elmentve. A férje balesetet szenvedett. Kérem, jöjjön a kórházba.”


Összeestem a kanapén, képtelen voltam elhinni, hogy mi igaz és mi nem.Nem, Christian, nem hagyom, hogy bármi történjen veled – sírtam tovább. Remény futott hozzám, és rohantunk a kórházba. Christian azt mondta, hogy találkozik valakivel Miamiban az új vállalkozással kapcsolatban, amit be akar indítani. Emlékszem, olyan izgatott volt, amikor reggel elindult a repülőtérre.


A szívem hevesebben kezdett verni, amikor bevonultam a kórterembe, és az orvos közölte velem, hogy Christian gerincsérülés miatt elvesztette a járóképességét.


“Ő tudja?” Kérdeztem az orvost, miközben könnyek csordultak a szemembe.


“Mrs. Leeds, kérem, maradjon erős” – ez volt minden, amit mondott, és elsétált, nem válaszolva a kérdésemre.Nem tudtam elhinni, hogy a tökéletes életemnek épp most lett vége. A férjem, aki imádott rohangálni, hogy nekem és a lányunknak dolgokat csináljon, nem tudott újra járni. Nem érezte a lábát. Nem tudott mozogni. Mindenben ránk lett utalva, és tudom, milyen nehéznek érezte volna a szívét minden alkalommal, amikor megkért, hogy segítsek neki még az olyan alapvető dolgokban is, mint a mosogatás vagy a mosdó használata.


Ó, Christian, nem bírom elviselni, hogy így küzdesz! A szívem felsikoltott a fájdalomtól.


Néhány nappal később Christian-t kiengedték a kórházból, és hazamentünk. Nem tudtam összeszedni a bátorságomat, hogy vezessek, de megtettem, és a tükörből ellenőriztem a férjemet. Elveszettnek és fájdalmasnak tűnt, és tudtam, hogy utálja a kerekesszékét. Szilárdan emlékeztetett a fogyatékosságára, de talán nem lesz esélye megszabadulni tőle, aggódtam.


Az életem megváltozott attól a naptól kezdve, hogy hazajött. Úgy döntöttem, hogy visszamegyek dolgozni. Korábban egy magánvállalatnál voltam hivatalnok, és a házasságkötésem után felmondtam. Most azonban szükségem volt egy stabil jövedelemforrásra, hogy a háztartásunk zavartalanul működjön. Nem akartam, hogy Christian tehernek érezze magát. Nem is volt az. Egyáltalán nem. Ő volt és mindig is ő lesz az életünk férfija.


Hetekig kerestem megfelelő munkát. Tudtam, hogy Christian ideges, de nem akartam megerőltetni. Aztán találtam egy állást egy exportcégnél, és elkezdtem pénzt keresni, hogy gondoskodhassak a lányomról és a férjemről. Én voltam a ház egyetlen kenyérkeresője. Nem voltak többé macskapartik vagy vidám lógások a barátaimmal. Nem volt többé vásárlás és mozi esték. Nincs többé nyaralás és nincs többé foci. Még a labdát is elrejtettem, mert nem akartam, hogy bármi is emlékeztesse Christiant a fogyatékosságára. Csak azt akartam, hogy normálisnak érezze magát és elfogadja önmagát.


Fokozatosan a munka tartott vissza, túl sok volt belőle, de megnyugtatta a szívemet, hogy képes voltam továbbra is a férjem ősi támasza maradni.Újabb öt év telt el. Kezdtem a koromhoz képest idősebbnek látszani. A munka eluralkodott rajtam. Egy nap megláttam, hogy Christian a küszöbön vár rám a kerekesszékében. Láttam, hogy integet, és hirtelen abbamaradt a gesztikulálás. Visszavonult a házba, miután látta, hogy a főnököm segít nekem nehéz élelmiszercsomagokat cipelni a kocsi csomagtartójából a házba.


Néhány hónapja eladtam az autónkat, hogy kifizethessem Christian kezelését. Naponta busszal jártam az irodámba, de aznap este a főnököm, Victor, egy középkorú, háromgyerekes nős férfi felajánlotta, hogy hazavisz a boltból, mivel már késő este volt.


Attól a naptól kezdve furcsa változást vettem észre Christianon.
A férjem, aki korábban még a leghülyébb viccemen is nevetett, ami nem is hangzott annak, most nem volt hajlandó mosolyogni. Már nem vacsorázott velem. Romantikus beszélgetéseink a teraszon esős estéken a semmibe merültek.


Tudtam, hogy nem haragszik vagy gyanakszik. De úgy tűnt, valami zavarta, és visszafogottan és boldogtalanul tartotta. De mi volt az? Folyton ezt kérdezgettem magamtól, de nem találtam semmi nyomot, egészen egy szép napig.


Ne feledjék, szívemet, lelkemet és időmet annak szenteltem, hogy a családom erős maradjon. Christian és Hope olyanok voltak a kezemben, mint a kismadarak. Éjjel-nappal vigyáztam rájuk. Elfelejtettem, hogy elkezdtem öregedni. Nem vettem észre, hogy a lányom már 21 éves volt, és szerelmes egy fiúba. Egy célállomáson tartott esküvőről álmodott, és nekem többet kellett dolgoznom, hogy pénzt gyűjtsek rá. Az ő álma volt az én valóságom.


Túlórázni kezdtem, aztán egy nap Christian átadta a névjegyét.


“Mi az, drágám?” Kérdeztem tőle kíváncsian.


“Kölcsönkértem egy kis pénzt a barátaimtól. Vedd el, és készítsd elő a dolgokat a lányunk esküvőjére” – mondta.


“Micsoda? Már megint pénzt kértél a barátaidtól?” Megdöbbentem.


Christian nem szólt többet, és elkanyarodott. Aztán elkezdett havonta több pénzt hozni, és azt mondta, hogy a barátaitól kért kölcsön, akiket korábban soha nem láttam és nem ismertem. Már több mint két éve csinálta ezt, és néha elgondolkodtam azon, hogy a barátai hogyan tudtak neki havonta ennyi pénzt adni.


 Hogyan fogjuk visszafizetni nekik? Számos kétség kísértett, de túlságosan elfoglalt voltam ahhoz, hogy bármit is megállapítsak. Akkoriban csak a lányom esküvője számított nekem. Ez volt az ő álma, és kész voltam mindenre elmenni, hogy valóra váljon.


Egy nap a szokásosnál korábban értem haza a munkából, és a férjemet a konyhában találtam. Megdörzsöltem a szemem és… Ó, Istenem!


Megdöbbentem, és ahogy közelebb futottam, egy gyönyörű fiatal nőt láttam ott.


“Mi folyik itt, és ki ez?” Berontottam, szememből végtelenül folytak a könnyek.
Örülni akartam, hogy Christian képes volt felállni, mozogni és járni. De az, hogy egy fiatal hölggyel láttam őt, bosszantott. Számos gyanú bombázta az elmémet, de a szívem nem volt hajlandó hallgatni rá.


“Christian, megcsaltál engem?” Kiáltottam neki, anélkül, hogy tudtam volna az igazságot, amit eltitkolt előlem.


“Édesem, Isten hozott itthon. Nézd… Állok! Hát nem csodálatos? Hát nem vagy már boldog?” Christian odabicegett hozzám, mintha mi sem történt volna. Mintha egészséges lenne. Megsértődtem, de vajon olyan feleség voltam-e, aki rúzsfoltokat keres, és új parfümillatot szaglászik rajta? Nem, nem voltam ennyire kegyetlen vagy paranoiás.


“De miért csaltál meg engem?” Kérdeztem tőle, csak hogy megtudjam, a nő, Esther, rehabilitációs nővér volt.


“Ő MI??” Megdöbbentem.


Még mindig tisztázásra szorultam. Fogalmam sem volt, hogy mi folyik itt. Ekkor Christian bevallott valamit, amit a hátam mögött csinált az elmúlt években.


“Összetörtem, amikor megláttam, hogy a főnöködtől fogadsz el segítséget” – kezdte.


“Elkezdtem pályázatokat küldeni távmunkákra, és kaptam egy remek állást, ahol otthonról dolgozhattam. Nem kértem kölcsön pénzt a barátaimtól. Megdolgoztam érte, de nem akartam, hogy megtudd!”


Most jöttem rá, hogy Christian miért volt állandóan a laptopjával elfoglalva. Akárhányszor megkérdeztem, mindig azt mondta, hogy játszik. Pedig keményen dolgozott, hogy bebizonyítsa, nem teher a vállunkon… hogy fogyatékos, de nem alkalmatlan.


“Ekkor tettem egy ígéretet magamnak” – folytatta. “A lányunkat a saját lábamon akartam végigvezetni az oltár elé. Titokban minden délután edzettem az ápolónőmmel, egészen az estig, mielőtt hazaértetek a munkából. Meg akartalak lepni titeket mindkettőtöket Remény esküvőjén.”


Végtelen könnyek folytak a szememből, miközben Christian karjaiba vetettem magam, és végigcsókoltam az arcát. Esther elpirult, és távozott, tiszteletben tartva a privát szféránkat.
Christian és én hosszan ölelkeztünk, és megkért, hogy ígérjem meg, hogy semmit sem árulok el a lányunknak. Vártunk az esküvőjéig, és végre eljött a nagy nap. Szegény Hope-nak fogalma sem volt arról az édes, könnyfakasztó meglepetésről, amit Christian aznap kitalált neki.


Végül, a lányunk esküvőjén…


A vendégek özönlöttek a templomba, amikor a pap elkezdte az esküvői misét. Péter, a lányom vőlegénye és a többiek türelmetlenül várták, hogy megjelenjen abban az álomszerű, mesebeli menyasszonyi ruhában.


“Anya, innen átveszem apát – mondta fájdalmasan, könnyeit elrejtve, miközben Christian kerekesszéke mögé lépett, és elkezdte tolni.


Aztán hirtelen: “Édesem, állj meg egy pillanatra!”. Christian közbeszólt. Tudtam, hogy ez érzelmek és könnyek robbanása lesz mind a lánya, mind az apja számára. Csak álltam egy sarokba, és készenlétben tartottam a zsebkendőket.


Miközben Hope értetlenül nézett, és a vendégek megfordultak, Christian felállt a kerekesszékből, és Hope karját az övé alá szorította.


“Sétáljunk, drágám?!” – mondta, miközben Hope csodálkozva tátogott. Nem tudta felfogni élete legnagyobb meglepetését.


Hope olyan hangosan felsírt, hogy mindenki könnyekig meghatódott. Hogy tudtam visszatartani a könnyeimet? Addig sírtam a sarokban, amíg Christian odaszólt nekem, és megölelt minket.


A pap folytatta a misét, és Christian levezette a lányunkat az oltárhoz. Ez volt életünk legértékesebb pillanata. Az apa, aki megtanította a lányát az első lépésekre, megtette vele a legnagyobb lépéseket az új élete felé. Sírtam, és legalább egy tucat zsebkendőt eláztattam, de a könnyek nem akartak elállni. Jól mondom, az örömkönnyeket sosem lehet visszatartani, ugye?Ma már hat év telt el az esküvője óta, és a lányom három gyerekkel áldott meg. Christian és én nagyszülők vagyunk. Mi mást is kívánhatnánk még?


A boldogság akkor pattant vissza az életünkbe, amikor azt hittem, mindennek vége. Csodák valóban léteznek, és én minden nap tanúja lehetek az enyémnek. A férjem, Christian a legnagyobb csoda az életemben!


Te mit tennél a férjem helyében? Cserbenhagyva éreznéd magad, miután egy baleset miatt rokkanttá válsz, vagy bátran dacolnál a viharral és visszavágnál? És meddig mennél el, hogy napsugár legyél a családod számára?