Rengeteg pénzért kelt el Lópici bácsi háza.. a fia életfogytig ül, kié lesz a pénz?


Rengeteg pénzért kelt el Lópici bácsi háza.. a fia életfogytig ül, kié lesz a pénz?Véget ért a licit, elárverezték a 2020-ban elhunyt Szilágyi István házát, amelyen több tízmilliós adósság volt. A színművész halála után az ingatlant fia, Péter örökölte, ám mivel az már végrehajtás alatt állt, ő pedig börtönben van, a bank licitet indított, amely alig fél óra alatt le is zárult.


Az ország Lópici Gáspárja és felesége, a szobrászművész Humenyánszky Jolán évekkel ezelőtt vettek fel hitelt, amit nem tudtak fizetni, így az hamar közel 30 milliós jelzáloggá nőtte ki magát. Az adósság a XVII. kerületi családi házukat terhelte, ami égrehajtás alá került. Miután a színművész életét a fia oltotta ki, majd rá egy évre az özvegy, Humenyánszky Jolán is elhunyt, az ingatlant az adóssággal együtt Péter örökölte. Őt viszont Szilágyi meggyilkolásáért novemberben másodfokon is életfogytiglani börtönre ítélték, így nincs esélye rendezni az adósságot.


 Szilágyi István házán 30 millió forintos adósság van 


Mint arról már beszámoltunk, a végrehajtó nemrég árverést indított a házért, ami a napokban volt esedékes. A licit hamar le is zajlott – erre olvasóriporterünk, László hívta fel a figyelmet, akinek a szemfülességéért jár a 10 ezer forint –, mert bár a ház romos, a telek önmagában sokat ér, hiszen a kerület egyik legszebb környékén található. A kikiáltási ár 27 millió forint volt, a licitlépcső pedig 270 ezer forint. Többen is harcba szálltak az ingatlanért, ami végül 36 millió forintért kelt el. Az új tulajdonosnak pedig záros határidőn belül ki kell fizetnie az összeget.


– Ilyenkor a végrehajtó felkeresi az licitnyertes személyt, majd megad neki egy időpontot, hogy meddig kell átadnia vagy elutalnia a pénzt. Ez a határidő viszonylag rövid szokott lenni, pár hét, de az sem ritka, hogy csak pár nap. A lényeg, hogy a bank minél előbb a pénzéhez juthasson – magyarázta Balogh László ingatlanszakértő.


 A színész fiát, Pétert első- és másodfokon is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték édesapja megölése miatt /Fotó: Fuszek Gábor

A SZÍNÉSZ FIÁT, PÉTERT ELSŐ- ÉS MÁSODFOKON IS ÉLETFOGYTIGLANI BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK ÉDESAPJA MEGÖLÉSE MIATT /FOTÓ: FUSZEK GÁBOR
– Az összegből természetesen levonják azt a 10 százalékos előleget, amit az árverés előtt minden licitálónak el kellett utalnia, a többi résztvevő pedig visszakapja ezt a pénzt – tette hozzá a szakértő, aki szerint a 36 millió nagyon jutányos ár volt, szerinte a telek önmagában ennél jóval többet is érhetne.


Az eladásnak a legjobban talán az ingatlan szomszédai örülhetnek, a környéken lakók ugyanis az elmúlt években rengeteg bejelentést tettek a helyi önkormányzathoz az elhanyagolt ingatlan miatt. Egymás között csak horror- és szellemházként emlegették.


– Borzasztó állapotban van a ház, tele mindenféle rágcsálóval, amik onnan átjönnek a szomszédba. Éjjel furcsa hangok és fények szűrödnek át, nagyon ijesztő az egész. Nem mellesleg a környék összképét és a többi ingatlan értéket is rontja, hiszen mindegyik ház szépen fel van újítva. Bízunk benne, hogy az új tulajdonos mihamarabb lebontja az egészet, és újat épít a helyére – mondta lapunknak az egyik szomszéd.