1 centis radioaktív kapszula irtotta ki az egész családot. Először a két gyermek, majd az édesanya, és...


1 centis radioaktív kapszula irtotta ki az egész családot. Először a két gyermek, majd az édesanya, és...Nagy port kavart a közelmúltban az az ausztrál eset, amely esetében egy apró, pár milliméter átmérőjű cézium kapszulát elhagytak szállítás közben. A kis tárgy végül meglett, és nem okozott sebesülést senkinek, azonban nem minden hasonló esetben történt ez így. 1962-ben Mexikóvárosban egy különösen megrázó eset során egy egész család hosszan tartó radioaktív sugárzásnak volt kitéve, és anélkül, hogy tudták volna, miért, megbetegedtek.

Megmagyarázhatatlan okokból, amikor a mexikói család beköltözött új otthonába, mindenféle részletes magyarázat nélkül rájuk hagytak egy ólomtartályt, mondván, vigyázzanak rá. Később a család orvosai azt írták jelentésükben, hogy sem a szülők sem a gyermekek nem tudták, mivel is néztek pontosan szembe.


Valamikor a beköltözés után a radioaktív sugárforrást kivették az ólomtartályból, és az udvaron kötött ki. Ezt követően találta meg a 10 éves kisfiú, aki a radioaktív kobalt-60 kapszulát a zsebébe tette, és bevitte a házba. Az édesanyja ezután kivette a kapszulát a nadrágzsebéből, és egy konyhai fiókba tette. Még abban a hónapban a családfő édesapa édesanyja is a házba költözött, aki először észrevette az üvegpoharak feketedését, amelyeket abban a bútordarabban tartottak, ahol a kapszula volt.Bármennyire is furcsa jelenség volt, a családból senkit sem rakta össze a képet. Persze, érdemes hozzá tenni, hogy ekkor még sokkal kevesebbet tudott a közember a radioaktív sugárzásról: az atombombák ledobása után voltunk, de az atomerőművek még egyáltalán nem terjedtek el, és így olyan balesetekről sem hallhattak, mint ami később Csernobilban bekövetkezett.


A 10 éves fiú nagy dózis sugárzást kapott, nagyrészt a kobalt-60-assal való közvetlen érintkezés során. Amíg a radioaktív forrás a fiókban volt, addig ő és a húga kevésbé volt kitéve neki, mivel általában kint játszottak. Az anya azonban, aki terhes volt, nagy dózist kapott ebben az időszakban az ételkészítéssel töltött idő miatt. Ez akkor változott meg, amikor a sugárzás miatt rosszul lett, és anyósa átvette tőle a házimunkát, amíg ő pihent.


Április 29-én, egy-két hónappal a beköltözésük után a 10 éves gyermek meghalt, ami után 2 éves nővére több időt töltött bent a családdal, közelebb a forráshoz. Az anya július 19-én halt meg, ekkor találták meg a kapszulát és távolították el a házból. A sugárzás azonban már megtette a hatását, és augusztus 18-án a 2 éves kislány, október 15-én pedig a nagymama halt meg.


Az apa volt az incidens egyetlen túlélője. Az ő általa kapott dózis alapján tudták megbecsülni a család többi tagja által elszenvedett sugárzást. A mérések alapján az ő teste körülbelül 990-1200 sugárzási dózist (rad) nyelt el, ami jóval alacsonyabb, mint a kisfiú 4700-5200 radja.