Így hat a reggeli kávé a hasnyálmirigy működésére, amiről sokan nem is tudnak


Így hat a reggeli kávé a hasnyálmirigy működésére, amiről sokan nem is tudnak


Reggeli kávéA szakember szerint sokan esnek abba a hibába, hogy reggel, közvetlenül ébredés után kávét vagy teát fogyasztanak, majd órák telnek el addig, míg esznek is valamit. Az italok elfogyasztása a böjt megtörésének, tehát az időablak elindulásának számít, méghozzá azért, mert beindítja a hasnyálmirigy és a gyomor óráit, a szervezet arra készül fel, hogy ételt kell emésztenie és feldolgoznia. 

Még problémásabb, ha valaki cukrot vagy tejet is tesz az italába, a hasnyálmirigynek ugyanis fel kell ébrednie ahhoz, hogy inzulint termeljen, és a sejtek fel tudják venni a bevitt, akár kifejezetten csekély (fél teáskanál körülbelül 2 grammnak felel meg) cukormennyiséget. Ideális esetben a vér egészéges éhgyomri vércukortartalma 5 gramm. Panda szerint reggel komplex szénhidrátokat érdemes fogyasztani, jó választás lehet például a zabkása túróval, esetleg egy kevés áfonyával. 

A cirkadián ritmust már a reggeli előtt is lehet támogatni néhány dologgal, így például azzal, ha az ember mindennap következetesen ugyanakkor kel fel. Az, hogy valaki hétvégente később ébred, általában jelzi, hogy a hétköznapokon nem jut elég alváshoz. 


Közvetlenül az ágyból kikelve érdemes elhúzni a sötétítőfüggönyt, hogy a beáramló fény is segítse a napkezdést, a fénnyel összefüggésben lévő élettani folyamatok beindulását. Ha jó az idő, szintén nagyon hasznos egy rövid, pár perces séta a természetes fényben. A cukorbetegség már önmagában is negatívan befolyásolja a cirkadián ritmust, így a betegeknek nehezebb dolguk van a helyreállításával, ám ettől hosszú távon pozitív eredmények várhatók. Fontos, hogy diabétesz és inzulinrezisztencia esetén szakember segítségével, iránymutatásával történjen a kezelés!8 ideális reggeli cukorbetegeknek 

Úton-útfélen hallani, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és bár jócskán vannak már ennek ellentmondó elképzelések is, tény, hogy a jól összeállított, egészséges reggeli ellát energiával, serkenti az agyműködést, és segít a vércukorszint stabilizálásában, ami egyben azt is jelenti, hogy nem leszel utána gyorsan éhes.