Így kell megúszni a börtönt Lagzi Lajcsi módra. Ha EZ bejön neki, szabad ember.


Így kell megúszni a börtönt Lagzi Lajcsi módra. Ha EZ bejön neki, szabad ember.



Galambos Lajost a bíróság 2022. december 7-én áram-, gáz- és vízlopásért jogerősen 3 év 6 havi börtönbüntetésre ítélte, amelynek letöltését 2023. február 15-én kellett volna megkezdenie a „parkettás”-nak becézett kecskeméti börtönben. (Képeken egyébként majd mutatjuk, hogy nem is parkettás.)


De meddig lehet elhalasztani a börtönbe vonulást? Lenne lehetősége Lajcsinak örökre elkerülni a rácsokat? A választ dr. Györei Péter büntetőjogi ügyvéd írásából kaphatjuk meg.


Dr. Györei Péter írása:

A kijelölt napon a börtön kapujában várakozó lelkes újságíró-csapatnak azonban csalódnia kellett: a művész fellépése elmaradt. Mint kiderült, Galambos már hetekkel előtte kérelmezte a bíróságnál büntetése végrehajtásának elhalasztását.


A halasztási kérelem indokát illetően azonban nagy a titkolózás. Ennek oka valószínűleg az, hogy Galambos és ügyvédei olyan mestertervet eszeltek ki, amellyel a mulatós zenész akár végleg megúszhatja a sittet.



A törvény szerint halasztás legfeljebb két évnyi szabadságvesztés büntetés esetében engedélyezhető, maximum 3 hónapnyi időtartamra.


E szabály alól azonban vannak kivételek. Ilyen például, ha az elítélt olyan betegségben szenved, amely közvetlen életveszélyt okoz. Az elmúlt évek során a sajtó sokat írt arról, hogy Galambos Lajos ilyen jellegű szívbetegségben szenved, tehát valószínűleg alappal hivatkozhat szívbetegségére a halasztás iránti kérelmében.


A kérelmet egy büntetés-végrehajtási bíró fogja majd elbírálni, figyelembe véve igazságügyi orvosszakértő véleményét, valamint a Bv. Egészségügyi Központ nyilatkozatát. Amennyiben az orvosszakértő is megállapítja a közvetlen életveszéllyel járó betegséget, a Bv. Egészségügyi Központ pedig úgy nyilatkozik, hogy a bv-intézetben nem oldható meg a közvetlen életveszélyben levő Galambos Lajos ellátása, akkor a bíró akár többéves halasztást is adhat a börtönbe vonulásra.


Van azonban még egy csavar a történetben. Léteznek ugyanis olyan szívbetegségek, amelyek nemcsak közvetlen életveszéllyel járnak, hanem gyógyíthatatlanok is. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a páciens élete végéig kezelésre szorul, hanem azt is, hogy a közvetlen életveszély sem szűnik meg soha. Ha pedig a gyógyíthatatlan (szív)betegség okozta közvetlen életveszély nem szüntethető meg, akkor – erre hivatkozva – a börtönbe vonulás is korlátlan ideig halasztható. Reális tehát annak lehetősége, hogy a gyógyíthatatlan szívbeteg elítélt végleg megússza a börtönt.


Könnyen lehet persze, hogy a terv nem válik be, mert a Bv. Egészségügyi Központ úgy nyilatkozik, hogy vállalja a gyógyíthatatlan, életveszélyben levő elítélt folyamatos gondozását, a bíró ennek alapján pedig úgy dönt, hogy a súlyos szívbetegnek mégis börtönbe kell vonulnia. Azonban ekkor sem lesz veszve minden: a gyorsan szálló börtönévek során további játéktér nyílik meg a súlyos beteg elítélt előtt: gyógyíthatatlan betegségére hivatkozva kérheti a büntetés félbeszakítását, illetve kegyelmi kérvénnyel fordulhat a köztársasági elnökhöz, hogy a büntetés hátralevő idejét ne kelljen leülnie.