Mága Zoltán majdnem meghalt. Ő is ott volt a földrengések epicentrumában


Mága Zoltán majdnem meghalt. Ő is ott volt a földrengések epicentrumában


Mága Zoltán hegedűművész mindössze párszáz méterre tartózkodott a hétfői törökországi földmozgás epicentrumától, de sikeresen hazatért. Emellett az is kiderült, hogy segítséget is juttatott a mentésben részt vevőknek, valamint az áldozatoknak.


A hét elején több, erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát, a legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek. A földmozgást több utórengés is követte, amelyek hatalmas pusztítást végeztek. Országszerte több ezer épület dőlt össze.

A hatóságok jelentése szerint az anyagi kár gyakorlatilag felbecsülhetetlen. A török hatóságok és civil szervezetek hétfő hajnal óta 110 ezer fős kutató-mentő személyzettel, több mint 5500 speciális járművel és munkagéppel végzik a munkálatokat, 5700 tagból álló nemzetközi csapat dolgozik a területen. 


Egyre csak nő a halálos áldozatok száma a térségben.

Magyarországról is több csapat érkezett az országba, eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki, és több tucat holttestet találtak. 156 fő és 26 kutya alkotja a magyar kontingenst. Mindezek ellenére a halálos áldozatok száma már elérte a 15 ezer főt.