Nem jött vissza a szaglásod, és az íz érzékelésed? Ez a 3 hetes kúra, visszahozza mindkettőt!


Nem jött vissza a szaglásod, és az íz érzékelésed? Ez a 3 hetes kúra, visszahozza mindkettőt!



A  korona fertőzés egyik jelensége a szaglásvesztés (szaknyelven anozmia). A szaglás érzék jellemzően 2–3 hét alatt tért vissza azoknál, akiknél a betegség enyhe lefolyású tünetekkel jelentkezett, de gyakorivá vált az úgynevezett hosszú korona is, amit az akár hónapokig is elhúzódó tünetek jellemeznek. A szaglás tréning módszert a Drezdai Egyetem szaglásklinikáját vezető Thomas Hummel fejlesztette ki még 2009-ben. Eredeti tanulmánya szerint a pácienseknek 12 hétig, naponta két alkalommal, alkalmanként 10-20 másodpercen át kell négyféle illóolajat orron át belélegezniük. A Hummel által javasolt négy illattípus:


virágos illat ( pl. levendula)

gyümölcsös illat (pl. citrom)

fűszeres illat (pl. szegfűszeg)

gyantás illat (pl. eukaliptusz)

Tejal Rao, a New York Times étteremkritikusa esszét írt a korona tüneteiről, és arról, hogyan sikerült felgyorsítani a gyógyulást szakértők segítségével. A philadelphiai Monell Vegyi Érzékek Központja nevű intézmény orvosai szaglástréninget ajánlottak Raónak, ami a kutatók szerint az egyetlen olyan terápiás módszer, amelynél pozitív hatást mutattak ki a vírusos szaglásvesztés esetében. A módszer egyszerű, de monoton rutinszerűsége miatt nagy kitartást igényel: naponta többször kell ugyanazt a néhány kiválasztott illatot szagolgatni, ezáltal visszaprogramozva az agyat azok felismerésére.


„A szaglástréning általában négy illóolaj segítségével történik. Nagyon kell koncentrálni. Mindet végig kell szagolgatni egyenként, elemezni kell, hogy mit érzel belőle, még ha nem is sokat, vagy épp torz szagokat érzel. Sokat kell vizualizálni. Ez egyfajta agytorna” – mondta az NPR-nak Rao, aki többek között a szegfűszeg és a kardamom illataival csinálta végig a heteken át tartó tréninget. Elmondása szerint azóta jobban főz, mivel megtanulta jobban értékelni az egyes illatokat és ízeket, ezért a precíziós képessége is javult.