A cukorbetegség 12 jele, amikről lehet, hogy nem is tudtál


A cukorbetegség 12 jele, amikről lehet, hogy nem is tudtálA betegségek időben felismerése sokat segíthet a gyógyulási folyamatban. Ne hagyjuk figyelmen kívül, ha egészségi állapotunkban hirtelen apró változások történnek. Legyen az akár a semmiségnek tűnő lábzsibbadás, vagy a testsúlycsökkenés, forduljunk szakemberhez. Nézzük, milyen korai jelei lehetnek az egyre több embert érintő cukorbetegségnek.1. Többet jársz ki a fürdőszobába


Leginkább a gyakori éjszakai vizelés lehet a vészjelző. Sokan nem tulajdonítanak nagyobb jelentőséget neki, de ha a megszokottól eltérő módon, már zavart okoz az alvásban is, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ilyenkor túl sok cukor kerül a véráramba, és a test igyekszik minél hamarabb megszabadulni tőle.2. Szomjasabb vagy, mint máskor


A gyakoribb vizelés miatt, hamarabb kiszárad a szervezet, így igényli a pótlást. Ilyenkor leginkább az édesebb folyadékokat kívánja a szervezet, a cukor pedig gyorsan kiürül, és az egész ördögi kőr kezdődik előlről.


3. Nagymértékű súlyvesztés


Két dolog okozhatja, az egyik a túlzott vízveszteség, a másik pedig, hogy a kalória nem marad meg a szervezetben, egyből a véráramon keresztül a vizelettel távozik. Ha a vércukorszint kiegyensúlyozottá válik, akkor idővel visszaállhat a normális testsúly.4. Állandó éhségérzet


A hirtelen ingadozó vércukorszint állandó, és percek alatt ránk törő éhségérzetet okoz. Ilyenkor szénhidrát és glükóz tartalmú ételek után sóvárognak az érintettek, azonban tartózkodni kell a túlzott szénhidrát-beviteltől.


5. Kimerültség, fáradtság


Mindenkit elkap a fáradtság néha, de ha tartós fáradtság gyötör, azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani a táplálékból kapott energiát. A 2-es típusú cukorbetegségnél a fáradtság tünetei fokozottan jelentkeznek, a megemelkedett vércukorszint következtében.


6. Ingerlékenység


A magas vércukorszint depressziós tüneteket, stresszt, ingerlékenységet produkálhat. Fáradtság, kimerültség gyötör, csökken az életkedv. Amint normalizálódik a vércukorszint, helyreáll a hangulat is.


7. Homályos látás


A cukorbetegség veszélyezteti a szemfenék érrendszerét, így fokozatosan gyengülhet a látás. A cukorbetegség korai szakaszában a felhalmozódott glükóz, úgynevezett réteget képez a szemlencsén, és ez okozhat homályos látást. Kb. 6-8 héttel a vércukorszint stabilizálódása után a homályos látás is eltűnik.


8. Lassan gyógyuló sebek, horzsolások


Legyengül az immunrendszer, és lelassul a seb gyógyulási folyamata.


9. Lábzsibbadás


A megemelkedett vércukorszint következtében a cukorbetegség egyik jele lehet a bizsergő, zsibbadó láb. Enyhe idegrendszeri károsodást is okozhat a betegség, ezért idővel fokozódhat a zsibbadás.


10. Gombás fertőzések kialakulása


A vizelet magasabb szintű cukortartalma tökéletes táptalajt biztosít a gombák és baktériumok megtelepedésére. Ha valaki visszatérő húgyúti fertőzésre panaszkodik, ajánlott elvégezni a cukorbetegség megállapításhoz szükséges vizsgálatokat.