Észrevetted, hogy hatvan éves korod után drámaian megváltoztak a dolgok? 74 vagyok, és ...


Észrevetted, hogy hatvan éves korod után drámaian megváltoztak a dolgok? 74 vagyok, és ...

 


74 éves vagyok és fáj mindenem.


Négy évvel ezelőtt kezdtem el futni, miután jobb klímára költöztem Kaliforniába, és erősítő gyakorlatokat végeztem a térdemre, a hátamra és a csípőmre. Jobban érzem magam, mint a hatvanas éveim elején, amikor túlsúlyos voltam, miután egy életen át tudtam enni bármit, és nem aggódtam. Bízzon bennem, 50 éves kor után ezt már nem teheti meg. Bármit is szokott enni egész életében, és többnyire rendszeres testsúlyú marad, az többé nem fog működni.


Mindennapi 4 mérföld futás, eső, jégeső, hó, sőt ünnepek után a 18 éves unokám meghalt egy autóbalesetben szakadó esőben. Azt tapasztaltam, hogy az otthontól távoli futás szorongást kelt bennem, hogy „történni fog valami”, és haza kell mennem. Igen, irracionális volt, de ott volt. Még mindig futottam és gyalogoltam, de legfeljebb egy mérföldnél, és néha talán kettőnél is.


Most hideg van és eső van, olyan dolgok, amelyek korábban nem állítottak volna meg. Egyszerűen nem akarok kimenni a hidegbe és a nedvességbe. Az eső is csak a halálra emlékeztet. Emlékszem, hogy időnként tornáztam.


A nőknél (és a férfiaknál is, de nem olyan drámaian) csontjaink elvékonyodnak és törékennyé válnak. Ennek megelőzése egyetlen módja a súlyzós gyakorlat. A futás jót tett nekem és a csípőmnek. De szinte hallom a csontjaim panaszkodását, miközben melegen és szárazon maradok bent. Szóval sétálok egy kicsit az épületben, ahol lakom.


60? Még dolgoztam. Aztán 63 éves koromban elvesztettem az állásomat, közvetlenül a 2008-as összeomlás előtt. Szerettem a munkámat. Pánikba estem amiatt, hogy nincs munkám, és elég idős vagyok, hogy senki se vegyen fel. Dolgoztam néhány részmunkaidős állást, és olyat, amit annyira utáltam, hogy nem tudtam visszamenni, és egy nap csak otthagytam. Ne tedd ezt. Ez egy ideig elrontja a munkanélküli segélyt.


74 évesen festem a hajam, 18 kilót fogytam, könnyen járok, nem iszom és nem dohányzom, van látásom és hallásom. Mindenki, aki hallja, hogy 74 éves vagyok, el sem hiszi, hogy az vagyok. Az elmém éles, van egy rendszerem a kulcsaim megjegyezésére stb. Mindenki elfelejti, hogy hol vannak a kulcsai, igaz?


Tanácsom minden idősödő embernek. Mozogj. Sétálj tovább.


Szerencsém volt, hogy nem volt cukorbetegségem vagy semmilyen súlyos betegségem. Igen, fázom. Fáj a hátam, fáj a lábam, néha fáj a kezem. De nem mindig. És vannak fájdalomcsillapító gyógyszereim, amelyeket nagyon kontrolláltan szedek. Édesanyám mellrákos volt, amikor 73 éves volt. Féltem, hogy 73 éves volt, és megkönnyebbültem, amikor átléptem ezt a jelzőt. 40 éves korom óta járok évente mammográfiára. Ebben a korban történnek dolgok, és minden nap hálás vagyok, amikor felébredek, és van még egy napom, hogy a barátaimra mosolyogjak, beszélgessek velük és szeressem az unokáimat. És megígérem magamnak, hogy tiszta napokon újra futni fogok.