Nem folytatják a kutatást az Alpokban eltűnt magyar hegymászó után..elszállt a remény


Nem folytatják a kutatást az Alpokban eltűnt magyar hegymászó után..elszállt a remény



A család kérésére a mentőalakulatok leállították a keresést.


Mint arról csütörtökön beszámoltunk, az olaszországi Monte Rosa hegyen eltűnt Győrffy Ákos hegymászó. A Kalifa Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint múlt pénteken hétvégi mászásra indult, és a megbeszélt időpontra nem ért vissza.


Az RTL Híradó megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken közölte, hogy a konzulok folyamatos kapcsolatban állnak az illetékes olasz hatóságokkal és mentőcsapatokkal, minden lehetséges segítséget megadnak az eltűnt hegymászó hozzátartozóinak. Ugyanakkor azt is közölte a tárca, hogy a mai nappal a család kérésére a mentőalakulatok leállították a keresést.


A Kalifa Alpin Csapat közleménye szerint a rendkívül alapos és szakszerű keresés ellenére sem találták meg Győrffy Ákos magashegyi hegymászó, síalpinista és siklóernyős nyomait. Családja a szakemberek információra alapozva azt a döntést hozta a mai napon, hogy abbahagyják az eltűnt hegymászó keresését. 


Győrffy Ákos szombaton utazott volna Nepálba a Kalifa – Kiss Péter Emléktúrára, melyen elkísérte volna Kiss Péter édesapját és testvérét a Kancsendzönga alaptáborába, majd kezdetét vette volna a Kalifa Kancsendzönga Expedíció, melynek során megkísérelte volna megmászni a 8586 méter magas hegyóriást. Hónapokkal ezelőtt megkezdte a felkészülést. Múlt pénteken egy hétvégi mászásra indult a Monte Rosa-masszívumra, melyen már többször is járt. Az előre megbeszélt időpontra azonban nem ért vissza, nem jelentkezett be.


Héjja Bálint, a Kalifa Alpin Csapat tagja, nemzetközi szakvizsgával rendelkező hegyivezető kezdeményezte a mentést az olasz hatóságok felé szerdán délelőtt. A mentést a piemonti és a Valle D’aostai hegyi mentőszolgálat, a Soccorso Alpino Valdostano és a Soccorso Alpino Alagna, a Soccorso alpino guarda di finanza Cervina és a Soccorso alpino guarda di finanza Alagna szakemberi végezték három helikopterrel és húsz szárazföldi hegyimentő szakember közreműködésével. Bekapcsolódtak a keresésbe a svájci Wallis kanton rendőri egységei is.


Három lehetséges útvonal vetődött fel. Első körben a Gnifetti menedékház környékére koncentrálódott a kutatás, ahol az utolsó GPS koordináták jelezték Győrffy Ákos tartózkodási helyét. A mentési szakemberek benéztek, beereszkedtek a nyitott hasadékokba, kinyitották a jég és hó által bezárt hasadékokat is, eredménytelenül.


Vizsgálták a hegymászó további lehetséges útvonalait is a Margherita menedékház felé, amely Európa legmagasabban fekvő menedékháza 4556 méteren. Feltehetően ez volt Győrffy Ákos eredeti úti célja. Az útvonalak mentén is keresték a síalpinista nyomait. Mivel Ákosnál feltételezhetően síklóernyő is volt, a szakemberek által valószínűsített, lehetséges siklóernyőzési útvonalak mentén is folyt a keresés.