Ma megjött a gázszámla! 6 napunk van befizetni, pedig nem fogyasztottunk ennyit el, de még a felét se..


Ma megjött a gázszámla! 6 napunk van befizetni, pedig nem fogyasztottunk ennyit el, de még a felét se..



Hogyan tudnánk ezt kifizetni? – kérdezi döbbenten Amarilla és férje: a kisgyerekes család az éves leolvasást követően horribilis, 1,3 milliós csekket kapott az MVM-től. Az ifjú házasokat már csak azért is kiakasztotta a számla, mert számításaik szerint benne maradtak az 1729 köbméteres éves fogyasztásban, minden hónapban rendesen fizették az átalányt, a 15 ezer forintot, s úgy látják, semmi nem indokolja ezt az óriási különbséget.


– Tavaly még az 1700 köbméter sem fogyott el – mondta Amarilla férje, Tamás. – Ha most elfogadjuk az MVM számítását, akkor eszerint ebben az évben ennek a mennyiségnek a tripláját kellett volna elhasználnunk, ami kizárt.


A párnak nemrégen született kisbabájuk, így természetesen nem hagyták kihűlni a lakást, de ezen és a főzésen kívül másra nem használták a gázt. Annyi pénzük nincsen, hogy egyben kifizessék a csaknem másfél milliós követelést, de igazság szerint még ennél a problémánál is jobban foglalkoztatja őket, honnan eredhet ez a hatalmas eltérés. A szolgáltató munkatársai hamarosan kimennek hozzájuk, hogy megvizsgálják, szivárog-e valahol a rendszer, és azt is meg kell nézniük, hogy a gázóra megfelelően működik-e.


– Ha kiderül, hogy minden rendben van, akkor még ezeknek a díját is nekünk kell majd kifizetnünk – mondta Tamás.


Az MVM lapunk kérdésére egyelőre általánosságban tudott válaszolni. Arra kéri a vállalat Amarilláékat – és mindenkit, aki hasonló esettel találja szembe magát –, hogy keressék fel az ügyfélszolgálatot valamelyik hivatalos elérhetőségükön keresztül.


„Ugyanakkor, mivel a havi részmennyiség mértékét módosíthatja az ügyfél, amely ebben az esetben éppen megegyezik az átlagfogyasztás mértékéig meghatározott kedvezményes kerettel (63 645 MJ/év, illetve legalább 1729 m3/év), ezért elképzelhető, hogy az ügyfél valós fogyasztása mindezt jelentősen meghaladta” – olvasható az MVM válaszlevelében.


– Ugyanakkor – további információk hiányában– nem zárható ki akár a mérő műszaki meghibásodása sem.