A bélyeggyűjtés története. Te gyűjtötted? :)


A bélyeggyűjtés története. Te gyűjtötted? :)



Gond nélkül kijelenthetjük, hogy a bélyeggyűjtés az egyik legelterjedtebb hobbi a világon, amely nem is olyan régi múltra tekint vissza, mint az elsőre gondolnánk. Legtöbb antik és ősi tárggyal ellentétben az első postai bélyeg csupán 1840-ben jelent meg Angliában, Penny Black néven. A bélyeg a brit Viktória királynőt ábrázolta és a maiaktól eltérően még nem volt perforált a széle, ezért úgy kellett méretre vágni őket használat előtt.

Az első gyűjtök az 1800-as évek második felében jelentek meg, de ekkor még leginkább gyerekek űzték ezt a hobbit. Később, a XX. század elején már szélesebb körben is terjedni kezdett a bélyeggyűjtés, ami leginkább annak tudható be, hogy egyre több olyan régebbi példány volt, amikből kevés jó állapotú maradt fent, ezért ezek egyre értékesebbek és egyedibbek lettek. A bélyeg ugyebár papírból van, ezért könnyen rongálódik, így egy szépen megőrzött régi bélyegnek az értéke manapság már-már csillagászati is lehet. Ahogy egyre több bélyeg jelent meg, úgy egyre többen kezdtek ezzel foglalkozni és manapság már több tízmillió bélyeggyűjtő van a világban, viszont ez nem tudni meddig lesz így, mert a technikai fejlődéssel a postázás és a bélyegek is egyre inkább háttérbe szorulnak, valamint a fiatalabb generáció is gyakran érdekesebb és izgalmasabb hobbik után néz.

Magyar bélyegek

A Föld összes országa rendelkezik bélyegekkel, így egy teljes gyűjteményt szinte lehetetlen elkészíteni, főleg azért is, mert mindig jelennek meg újabb, egyedi és gyakran limitált számú kiadások is. Hazánkban nagyon népszerűek a helyi bélyegek, így erről azért érdemes pár szót ejteni.

Az első magyar bélyeg 1871-ben, a kiegyezés után került kiadásra a Magyar Postaigazgatás által, de az első magyar bélyeg terve már jóval korábban elkészült. 1848-ban Than Mór festőművész nevéhez fűződik az elkészített terv, de az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után végül nem adták ki és helyette 1950-ben az osztrák kormány hozta forgalomba az első országos bélyeget, amelyek Magyarországon is használatosak voltak.

1871 után végre sorra jelentek meg a magyar bélyegek is, elsőként kőnyomatos formában, viszont 1874-től már színes számú krajcáros, 1888-tól pedig fekete számú krajcárost bélyegek is kapni lehetett. 1900-tól pedig megjelentek a turulos bélyegek is, amelyek egészen 1913-ig voltak fogalomban. A magyarok többsége is leginkább 1900-tól kezdi a gyűjtést, ami annak tudható be, hogy hiába is készült több milliárd bélyeg már a XIX. században is, azokból nagyon kevés maradt fent jó állapotban, így nehéz és főként költséget őket beszerezni.

A bélyeggyűjtés nem csak országokra specializálódik, hanem különböző formák és motívumok szerint is szokták őket sorba rendezni. A bélyegkiadók előszeretettel alkalmaznak egyedi dizájnokat a bélyegnél, ami a környék vagy az adott kor jellegzetességeit tartalmazza. A gyűjtök körében gyakorta nem csak a bélyegek, hanem a különböző hozzá kapcsolódó posta eszközök, levelek, borítékok és pecsétek is igen népszerűek.

Íme néhány bélyeg: