A TV Maci története


A TV Maci története



A TV Maci először 1963. április 15-én jelent meg az MTV-n, és az Esti mese szignálfilmje volt.



1963–1981

Szép álmokat, gyerekek!” – ezzel a címmel kezdődött a műsor, amiben először jelent meg a képernyőn a Maci. Ekkor még fekete-fehér volt, de már szépen megmosta a fogát, és leült a tévé elé, majd a mese után ment aludni. 1970-ben Bálint Ágnes Jó éjszakát, Maci! címmel könyvet írt.

A Maci akkora siker volt, hogy még a súlytalanságba is elkísérte Farkas Bertalan magyar űrhajóst, és együtt mondtak mesét fentről, az űrhajóból, 1980-ban.




1981–1983

1981-ben már nagyon időszerű volt, hogy a TV Macit és környezetét modernizálják. Koch Aurél tervező és Tóth A. Pál rendező-animátor látott hozzá Maci megújításához. A játékát, Valérkát is lecserélte egy Csutkababára. Macinak sikerült új ruhatárat beszereznie, és a bútorait is megújította. Sőt a kor divatjának megfelelően gitározni is megtanult. Bálint Ágnes a Maciról új könyvet is írt, Én vagyok a Tévé-Maci címmel. Maci lakását Kende Márta és munkatársai készítették.

Koch Aurél TV Macijának 1983-ban lejárt az ideje. Rudi Zoltán kijelentette: meg kell reformálni a gyerekek kedvencét. Az MTV elnöke utasítást adott a bábfigura „újragondolására”.



1983

A megújított TV Macit Foky Ottó készítette a Pannónia Filmstúdióban, 1982-ben kockázós bábfilmtechnikával. Csutkababát lecserélte Paprika Jancsi figurájára.

1998-ban az MTV levette a műsorról a Foky Ottó-féle 1982-es TV Macit, mert elavultnak tartotta az akkori programigazgató. A felháborodás akkora lett, hogy fél év múlva visszakerült az m2-re.




2012

2012. április 15-én ismét menesztették a Foky Ottó-féle TV Macit, és helyette új változat készült. Az újratervezett TV Maci már nem egyedül ül le esténként a képernyő elé, hanem testvérével, és a kor szelleméhez igazodva számítógépezik is. Ez az új változat azonban nem aratott sikert sem a tévénézők, sem az internethasználók körében, ezért négy hónap után levették a képernyőről, és újra elfoglalta a korábbi helyét Foky Ottó figurája.