10 egyértelmű jel, amivel a tested jelzi, hogy valami baj van


10 egyértelmű jel, amivel a tested jelzi, hogy valami baj van

Napok óta valami sós finomság után sóvárogsz? Vagy értelmetlen késztetést érzel a jég rágcsálására? Ha ilyen furcsaságok történnek veled, akkor vagy egy rossz hírünk: a szervezeted így próbál jeleket adni neked, hogy valamilyen vitaminból, tápanyagból hiányt szenved.



De nem csak az előbb említett két probléma lehet intő jel, ezért összegyűjtöttük a szervezetünk 10 legegyértelműbb jelzését arra vonatkozóan, ha probléma lehet az egészségünkkel.



1. A lábfej és talp hirtelen jött zsibbadása

Ha zsibogó érzést érzel a talpad területén, mintha apró hangyák mászkálnának rajta, akkor lehetséges, hogy a nyugtalan láb szindrómája lépett fel. Ez egy olyan rendellenesség, amely akár hosszabb ideig is megnehezítheti az éjszakai alvásodat, hiszen leggyakrabban akkor jelentkezik, amikor pihenünk.

2. A bőr megvastagodása

A bőr jelzéseit sosem szabad figyelmen kívül hagyni, mert számtalan probléma tünete lehet. Ha égő és viszkető érzést tapasztalsz, akkor akár ekcéma, allergiás reakció, vagy hormonprobléma is állhat a tünet hátterében. Vérteszt segítségével gyorsan kiderítheted, hogy pontosan mi váltja ki s bőrproblémát és még idejében elejét veheted a probléma súlyosbodásának.


3. Kézírás eltorzulása, szaglóképesség elvesztése és intenzív álmok

A Parkinson kórról szinte már mindenki hallott, de csak nagyon kevesen tudják, hogy melyek a jellemző tünetei. A remegés, mozgáskoordinációs problémák mellett rémálmok is gyötörhetik az elszenvedőjét, arról nem is beszélve, hogy az írás is nehézkessé válhat.

4. Düh és agresszív magatartás

A hirtelen dühkitörés nem mindig függ össze a személyiséggel. A spontán történő agresszív megnyilvánulás akár a depresszió számlájára is írható. Szakértők szerint, a depressziónak a levert, kedvtelen fajtája mellett, létezik egy olyan változata is, amely agresszív viselkedésformákat produkálhat.

5. Túlzott alvásigény

A hiperszomniát nem csak a krónikus fáradtság válthatja ki – állítják az orvosok. Nagyon sok autoimmunbetegség is kihathat az alvási szokásainkra. És természetesen az alkohol tartalmú italok is sokkal jobban álmosítanak.


 6. Szemszín megváltozása

Ha egy szürkés gyűrű jelenik meg a szivárványhártya területén, az egyértelműen a magas koleszterinszint jele. Ez a tünet főleg a 45 év alattiaknál szokott előfordulni és általában nem befolyásolja a látás minőségét.

7. Sós utáni sóvárgás

Időnként mindenki megkíván egy jó kis sós nassolni valót, de ha folyamatosan a sós ízű ételek után sóvárogsz, akkor valószínű, hogy alacsony a vas-szinted. De a premestruációs szindróma során is jelentkezhet ez a tünet.

8. Feledékenység, fáradtság, csökkent libidó

Sokan összetévesztik ezeket a jeleket a depresszió tüneteivel, hiszen nagyjából a depressziónál is hasonló dolgok játszódnak le. Viszont az orvosok felhívják a figyelmünket, hogy ezek a tünetegyüttesek a pajzsmirigyhormon ingadozása miatt is előfordulhatnak. Ha mindezek mellé még testsúlycsökkenés és hideg-meleg hullámok is társulnak, akkor egyértelmű, hogy a pajzsmirigyünkkel lehet valami gond.

9. Folyamatos szomjúság

Főleg az erősen sós és fűszeres ételek fogyasztása után tapasztalható a fokozott szomjúság, de ha ez nem áll fenn, akkor kezdhetünk a diabéteszre vagy adott esetben állapotosságra is gyanakodni.

10. Jég rágcsálása utáni vágy

A szokatlan sóvárgás hátterében a vashiány áll, állítják a szakértők. A vérszegénység is okozhat hasonló tüneteket, azért érdemes mielőbb felkeresni a családorvosunkat.

Forrás: filantropikus.com