.

EMLÉKSZEL MÉG A PACSNIRA? Süsd meg otthon! Igazi retro finomság.

A pacsni, vagy eredeti nevén pasztrána, olasz eredetű péksütemény. Magyar elnevezése a pacsni, a hatvanas-hetvenes években nagyon népszerű volt. Az én gyerekkoromat is meghatározta, nagymamám rendszeresen vett nekem. Azért is szerettem, mert meg sem kellett kenni, csak úgy magában is isteni volt. Kellemesen vajas, kívül roppanós, belül puha, kicsit édeskés ízére a máig emlékszem. Aztán a pacsni egyszer csak eltűnt a pékségek polcairól.Hozzávalók:

650 gramm liszt
300 milliliter tej
25 gramm élesztő (friss)
50 gramm cukor
100 gramm vaj
1 teáskanál sóElőkészítési idő: 1 óra 50 perc
Elkészítési idő: 15 perc


Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk bele langyos, cukros tejbe.

A vajat tegyük be a fagyasztóba.

A lisztbe keverjük bele a sót, majd gyúrjuk össze az élesztős tejjel. Addig gyúrjuk, míg rugalmas tésztánk nem lesz. Ez a tészta akkor jó, ha nem válik el az edénytől, hanem kicsit ragacsos marad. Takarjuk le, és hagyjuk körülbelül 40 percet kelni. Ha megkelt, nyújtsuk ki körülbelül 1 centiméter vastagságúra. 

Reszeljük rá a vaj egyharmadát, majd hajtsuk félbe, hogy befedje a vajat, és lapogassuk le. Ezt a műveletet ismételjük meg kétszer. Fél órát még kelesszük így is a tésztát, utána tépjünk belőle gombócokat.

Most jön a formázás: a tésztát a levegőben húzzuk szét az ujjainkkal úgy, hogy a közepéről kezdjük, és nyújtsuk úgy, hogy babapiskóta-formát kapjunk. Tegyük sütőpapírral letakart tepsire, vigyázva, hogy hagyjunk közöttük elég helyet. Hagyjuk még egy kicsit kelni őket, közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra. 

A pacsnikat addig süssük, amíg aranyszínűek nem lesznek, ez körülbelül 15 perc. 


Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Népszerű bejegyzések

Népszerű bejegyzések

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Keresés ebben a blogban

Érdekes cikkek

Érdekességek

Ajánlott bejegyzések

Címkék