.

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A HÚSVÉTI SONKA - ARANYSZABÁLYOK ÉS BEVÁLT PRAKTIKÁK!

A húsvéti menü igen gazdag és sokszínű, de lényeg mégiscsak a sonka: milyen a füstölése, mennyi rajta a zsír, lehet-e szeletelni, vagy a penge érintésére atomjaira hullik? Adunk néhány tippet, hogy az ünnepi menü sztárja a lehető legjobban sikerüljön!
Ha megvásároltad, a nyers, füstölt sonkát előző este annyi hideg vízben kell áztatni, ami ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízbe tedd oda főni, ízlés szerint adhatsz hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és 1 babérlevelet.

Ma már egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. A tarját vagy a kötözött sonkát elég, ha 1-2 órán át áztatod vízben, ezután (akár fokhagymával ízesítve) kezdd el főzni. A sonkát tálalásig hagyd a főzőlében, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedd le.

EXTRA TIPP:
Ha esetleg elfelejtetted beáztatni a sonkát, enyhén ecetes vízben főzd meg!
5 ARANYSZABÁLY A FŐZÉSHEZ
1. A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért azt ne szedd le róla!

2. Mindig akkora fazékban főzd meg, amelyben teljesen ellepi a víz!

3. Ne tedd kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és rostjai rágóssá válnak!

4. Főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet 4-5 óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle!

5. A levében hagyd kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.

HIDEGEN, MELEGEN

Felszeletelve, vele főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával is fogyasztható. A szeleteléskor leeső sonkadarabkákból készíthetsz például sonkakrémet vagy felhasználhatod sonkás tészta alapanyagaként, de saláta gazdagítására szintén kiváló.

MIRE JÓ A SONKALÉ?

Főzőleve kiváló alap bableveshez, lencsefőzelékhez, töltött káposztához vagy ízlés szerint csuszatészta főzéséhez, ezért érdemes eltenni. A sonkalét felhasználásig a fagyasztóba is berakhatod. 
Forrás: mindmegette.hu

Népszerű bejegyzések

Népszerű bejegyzések

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Keresés ebben a blogban

Érdekes cikkek

Érdekességek

Ajánlott bejegyzések

Címkék