Tarthatatlan az idősek vásárlási sávja? Egyre többen feszültek a helyzet miatt


Tarthatatlan az idősek vásárlási sávja? Egyre többen feszültek a helyzet miatt


Magyar Nemzet arról számolt be, kezd teherré válni az időseknek fenntartott vásárlási idősáv.
Beszámolójuk szerint egyre többen hagyják figyelmen kívül a korlátozást, ami így ellenőrzés híján leginkább a munkavállalókat hozza naponta hátrányos helyzetbe.

Mint azt Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta: „Leginkább a dolgozókon csapódik le a visszás helyzet, mivel nem jellemzőek a hatósági ellenőrzések, a kereskedők azonban félnek, hogy szabálytalanság esetén büntetést kapnak, ezért a beosztottaktól várják el, hogy kezeljék a helyzetet. Ez rengeteg feszült szituációt idéz elő, legtöbbször azzal, hogy a vásárló nem érti, miért nem térhet be még mindig szabadon a boltba”

Hozzátette továbbá: akad olyan kereskedelmi egység, ahol délelőtt 9 és 12 óra között megállítják ugyan az ajtóban, de el nem küldik a rossz időpontban érkező vásárlót. Helyette kiszolgálják az ajtóban: a bejáratig viszik a termékeket, és ott veszik el a pénzt. Másutt pedig rendszeres, hogy a délután betérő idős vásárlókat nem küldik el, legfeljebb figyelmeztetik, hogy zsúfoltabb az eladótér. Az elnök szerint már közülük is van, aki azt mondja, támogatná, hogy eltöröljék korlátozást.

„Az idősebbek továbbra is különös figyelmet érdemelnek, habár már nem jellemző a tömeg a boltokban, vagyis már nincsenek akkora kockázatnak kitéve, mint a márciusi pánikvásárlások idején, amikor elengedhetetlen volt a speciális védelem. Az érintettek annak is hangot adnak a boltokban, hogy a vásárlás szabadsága is fontos számukra, és a fogyasztókat megosztó idősáv helyett a jövőben hasznos lenne, ha mindenkinek arcmaszkot kellene viselnie, és kötelező kézfertőtlenítést rendelnének el minden kereskedelmi egységben” – vélekedett a szakszervezet vezetője.