Hétfőn markáns hidegfront tör be az országba, viharos széllel zivatarokkal


Hétfőn markáns hidegfront tör be az országba, viharos széllel zivatarokkal


Hétfőn markáns hidegfront: szélviharral, 60-100km/h-s lökésekkel!

Hétfőn napközben tetőzik a hőség, majd az éjszakai, hajnali órákban egy markáns hidegfront vet véget a nyári időnek, viharos széllel, zivatarokkal!

A hétfő a vasárnaphoz hasonlóan indul, enyhe hajnal, néhol élénk északnyugati szél, főként a Dunántúlon egy-egy erősebb lökéssel.

Napközben közepesen felhős idő valószínű, elszórtan kialakulhat futó zápor, de komoly csapadékra estig nem kell készülni. Amolyan strandolós idő lesz, 28-34 fokos maximummal.

A hidegfront érkezése előtt még kellemes idő lesz

Majd este érkezik a változás, ugyanis nyugat, északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, mely több fokos lehűlést hoz majd.
A nagyjából 1500m-en előrejelzett hőmérsékleteken jól látható az éles váltás hétfő délután és kedd reggel között.


A front mentén, többek között a magy hőmérsékleti különbségnek köszönhetően viharossá fokozódhat a szél, ami sík területen 60-90km/h körül maximálódhat, ám a Bakonyban, Kendig-csúcson és a Mecsekben a magasabb pontokon >100km/h széllökések is előfordulhatnak.


A zivatarok kialakulása még bizonytalanabb, hiszen nagy a valószínűsége a talajfront kifutásának, ami gyakorlatilag tönkretenné a konvekciót.

De azért érdemes megemlíteni, hogy kedd hajnalban, reggel, jelenleg a modellek egységesen zivatarokra számítanak a Dúnántúl nyugati felén és északon, északkeleten, ugyanakkor több futtatás is esélyt ad a Duna vonalától keletre egy zivatarrendszer kiépüléséhez. Máshol elszórt jelleggel lehetne zivatar.

Amennyiben a front nem fut ki talajon és a fenti események bekövetkeznek (jelen esetben bizonytalan, hiszen a korábbi futtatások nem várták), a zivatarokat főként viharos szél és felhőszakadás kísérné heves jelenségként, de jégeső is előfordulhat. A szél az esetleges rendszerben viharos erejű, akár 100km/h-t elérő lehet.