Strandolás után 1 héttel meghalt egy gyermek. Száraz fulladása volt, a félre nyelt víztől, ezek a tünetei :


Strandolás után 1 héttel meghalt egy gyermek. Száraz fulladása volt, a félre nyelt víztől, ezek a tünetei :


Tragikus történet látott napvilágot a Popsugar magazinban július 9-én. Egy négyéves kisfiú órákkal a strandolás után kezdett furcsa tüneteket produkálni, és néhány nap múlva bele is halt a fulladásba. Esetét olvasva azonban egy másik apa felismerte a veszélyt, és meg tudta menteni a kisfiát.
szárazon megfulladás

A Texas államban élő Frankie Delago strandon volt a szüleivel. Miután hazaértek, gyomorfertőzéshez hasonló tünetek jelentkeztek nála: napokon át hányt és ment a hasa, egy hét múlva pedig leállt a légzése. Az orvosok szerint belélegezhetett valamennyi vizet, amely görcsbe rándította a légútjait, és ez vezetett lassú fulladásos halálához.


Szüleit a gyász nem akadályozta meg abban, hogy kiálljanak a nyilvánosság elé annak érdekében, hogy felhívják a többi szülő figyelmét a veszélyre. Esetükről hallott a coloradói Garon Vega is, aki néhány nap múlva hasonló helyzetben találta magát 2 éves kisfiával, Gióval. Gio is a strandon töltötte a napot, este pedig magasra szökött a láza, és nehezen lélegzett. Az apának eszébe jutott Frankie története, és egy percet sem késlekedett, rohant vele az ügyeletre.

Helyesen tette. Az orvos szerint Gio nem élte volna meg a reggelt, ha nem kerül idejében kórházba. „Szeretném, ha Frankie szülei tudnák, hogy, nem is tudom, hogyan fogalmazzam meg, de a kisfiuk megmentette az én fiam életét. Borzasztó dolog történt vele, de ha én akkor nem mondom el a feleségemnek, hogy Gio vizet nyelt, és ő nem olvassa korábban a cikket Frankie-ről, az egészet csak egy ártalmatlan rosszullétnek tekintettük volna.” – nyilatkozta az apa.

Mi okozta Frankie halálát, és mitől menekült meg Gio? Az úgynevezett „száraz fulladás” akkor következik be, ha a gyerek orrán vagy száján keresztül víz kerül a légutakba, görcsös állapotban tartva azokat. Nem is olyan ritka eset ez, mint gondolnánk, a fulladásos esetek 10-20 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A víz belélegzése után viszonylag gyorsan megjelennek a tünetek.
Más a helyzet a „másodlagos fulladás” esetében, amikor a helytelen légzéstechnika miatt a tüdőben gyűlik össze a víz, tüdőödémát és légzési nehézségeket okozva. Ha ez történik, akár 24 óra is eltelhet, mire észrevehetővé válik a probléma.

A következő esetekben haladéktalanul forduljunk orvoshoz:

Aluszékonyság: Önmagában nehéz felmérni, hiszen minden különösebb baj nélkül is kidőlhetnek a gyerekek az egész napos strandolás után, ám az aluszékonyság az oxigénhiány egyik tünete is lehet.
Köhögés: Veszélyt jelez, a gyerek köhögő rohamokat kap úgy, hogy előtte vizet nyelhetett.
Nehézlégzés: A lélegzés közben kiszélesedő orrcimpák vagy a kapkodó légzés arra utalnak, hogy a gyereknek nehezére esik levegőt venni.

Hányás: A szervezet vészjelzése, hogy valami nincs rendben. Az oxigénhiány, a gyulladás és az intenzív köhögés is hányáshoz vezethetnek.

Viselkedésváltozás: A kevés oxigéntől gyermekünk gyengévé, szétszórttá és feledékennyé válhat.
Ha ezeket a tüneteket fedezzük fel strandolás után, ne késlekedjünk, azonnal hívjunk mentőt vagy szállítsuk kórházba a kicsit. Emellett ne feledkezzünk meg a folyamatos szülői felügyeletről és a megfelelő vízbiztonsági eszközök használatáról sem.