Migrén, trombózis és fejfájás. Ilyen tüneteket okozhat a front


Migrén, trombózis és fejfájás. Ilyen tüneteket okozhat a front


Ha valaki átesett már trombózison, úgy igen gyakori, hogy az érintett végtag fáj és bedagad frontok hatására, sőt, a melegfront megnöveli egy újabb mélyvénás trombózis, tüdőembólia esélyét is.
 
Az időjárási frontok migrénes fejfájást, görcsöket, álmosságot, idegességet, végtag fájdalmakat is okozhatnak. Prof. Blaskó Györgytől , a Trombózisközpontpont véralvadási specialistájától megkérdeztük, vajon hogy lehet csökkenteni ekkor a fájdalmat és miként kerülhető el az újabb trombózis.

Röviden a frontokról

Az időjárási front 2 ellentétes légtömeg találkozásánál kialakult képződmény, melyet megváltozott páratartalom, légnyomás, szélerősség, hőmérséklet jellemez és bizonyos felhőképek kísérik. Ráadásul megváltozik a levegő ionösszetétele is és napjainkban ezt fontos tényezőnek tartják az időjárás-medicinában. Létezik hideg, meleg, valamint kettős fronthatás, melyek mind különböző panaszokat provokálhatnak az arra érzékenyeknél.


A melegfront megnöveli a trombózis esélyét

Melegfront esetén a meleg levegő feláramlik a hideg, sűrűbb légtömegre. Előtte a légnyomás csökken, a hőmérséklet emelkedik, a páratartalom megnő. A tünetek már a front előtt jelentkeznek, melyek közül a csökkenő vérnyomás, migrénes fejfájás, szapora pulzus és a koncentrációs zavarok a legjellemzőbbek.
Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy a melegfront megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét is, mind az artériás, mind a vénás oldalon. Éppen ezért, ha végtagja fáj, bedagad, livid elszíneződést tapasztal rajta, esetleg nehézlégzés, véres köpet, mellkasi fájdalom lép fel, azonnal forduljon orvoshoz!

A hideg- és a melegfront is okozhat végtagfájdalmat

Érdemes tudni, hogy mind a meleg, mind a hidegfront okozhat fájdalmat a végtagokban. Hidegfront esetén a tünet a front átvonulása után lép fel, melyet a csökkenő páratartalom és a megnövekedett légnyomás okoz. Meleg front esetén megnő az ízületi folyadék mennyisége, mely szintén fájdalmakhoz vezethet. Az általános tapasztalat, hogy a trombózison átesett beteg még évek múlva is „jelzi előre” a fronthatást, mert fáj a lába.

“Mélyvénás trombózis után előfordulhat, hogy az érintett végtag olykor fáj, kissé bedagad. Ez főleg fronthatásokkor figyelhető meg, ám ha a panasz állandósul, úgy azt PTS (poszttrombotikus szindróma) is okozhatja, mely a nem megfelelően kezelt trombózis egyik gyakori szövődménye, mivel károsodik a vénás keringés. Jellemző tünetei még a lábszárfekély (előrehaladott esetben), súlyos visszértágulatok, lábgörcs, erős viszketés, ráadásul PTS esetén jelentősen megnő egy újabb trombózis esélye is. Sajnos kellő terápia hiányában a trombózis utáni 8-10 éven belül könnyen kialakulhat a PTS. Hogy ez elkerülhető legyen, fontos az INR szintet 2-3 közt tartani (NOAC készítményeknél INR ellenőrzés nem szükséges)”- mondja prof. Blaskó György.