37,8 felett hazaküldik a diákokat az iskolából


37,8 felett hazaküldik a diákokat az iskolából



Azért előtte meg kell ismételni a mérést – hangzott el az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Müller Cecília országos tiszti főorvos figyelmeztetett, hogy a benzinkutakon, sőt a fodrásznál, hajvágás közben is hordjunk maszkot, illetve utóbbi helyen ne lapozgassunk magazinokat várakozás közben, mert a vírus a közösségi terekben terjed a leginkább.


Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

37,8 Celsius-fok lesz a határérték, amikor hazaküldik a gyerekeket az október 1-jén bevezetendő kötelező iskolai hőmérés után – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, kérdésre válaszolva. A tiszti főorvos szerint ha valakinek meghaladja a hőmérséklete ezt az értéket, akkor egy kis pihenés után ismételjék meg a mérést, és ha akkor is eléri ezt, akkor küldjék haza. A megismételt szűrésre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy valaki kissé kimelegedve érkezik reggel.


Ha a háziorvos tesztet kér egy páciensre, azzal megkezdődik-e a karantén? – szólt egy kérdés, amivel kapcsolatban a tiszti főorvos a személyes felelősségre hívta fel a figyelmet és azt javasolta, ilyen esetben maradjon otthon az érintett a mintavételig.


Hordjuk a maszkot a hajvágás közben is!


Hány órát célszerű egyfolytában hordani a maszkot – erre a kérdésre Müller Cecília azt válaszolta, hogy ez a munkahelytől és a munkakörtől is függ, de egyszer használatos maszkot körülbelül négy óráig érdemes hordani. A tájékoztatón kiderült az is, hogy magánrendeléseken is kötelező a maszkhasználat, mind a páciensek, mind az orvosok, asszisztensek esetében, majd a tiszti főorvos külön kiemelte a benzinkutakat is, ahol ugyancsak kötelező maszkot hordani, mind az eladóknak mind a vevőknek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy viseljenek maszkot az emberek a fodrásznál, a kozmetikusnál várakozás, sőt kezelés közben is. A tiszti főorvos szerint az ilyen szalonokban nem javasolt a magazinokat lapozgatni.


A szociális intézményekbe két negatív PCR-vizsgálat esetén kerülhetnek vissza a lakók – derült ki a 444.hu kérdésére, az mfor.hu pedig arra kérdezett rá, hogy milyen terápiát javasolnak a felgyógyult, de még nehezen lélegző, gyengeséget tapasztaló pácienseknek. Erre Müller Cecília vitaminok, főként a D-vitamin szedését, lassú, fokozatos mozgást, légzőtornát, szükség esetén pszichés támogatást javasolt.


A reggeli lázmérés téves eredményeinek lehetőségét vetette fel a RTL Klub. Vajon a lázmérés a legmegfelelőbb eszköz? – kérdezték. A tiszti főorvos a szülők felelősségét hangsúlyozta, hogy tünetek esetén ne küldjenek senkit iskolába, de ha a gyermek már reggel lázas, az releváns és jól szűrhető – mondta. Elismerte, hogy a láz még nem azt jelenti, hogy koronavírusos a gyerek, de azt biztos, hogy ki kell vonni a közösségből. Egy másik kérdésre azt válaszolta, hogy nem fordulhat elő, hogy ha valaki egy háztartásban él egy fertőzöttel, azt ne számítanák szoros kontaktnak.


A hvg.hu kérdésére, hogy hol azonosítottak gócpontokat a főorvos azt mondta, hogy most már közösségi terjedés van, vagyis a gócpontok elveszítették a jelentésüket. Szerinte a közösségi terekben terjed a vírus, ami


sajnos nem áll már meg gócpontokban.

A tiszti főorvos előzőleg ismertette a járványos megbetegedések aktuális számait, majd közölte, hogy az új fertőzöttek száma 10 napja kiegyensúlyozott, a kórházban ápoltak és lélegeztetőgépen lévők száma viszont emelkedik. A tiszti főorvos szerint 697 470 tesztvizsgálatot végeztek eddig.


Az oktatásban 17 óvodában és 7 iskolában rendkívüli szünetet rendeltek el, 118 osztálynál digitális munkarendet vezettek be. Megvették a hőmérőket és hőkapukat is, a nagyobb intézményekben utóbbiak lesznek – hangzott el.