Ki emlékszik még Kesjár Csaba tragédiájára? Több, mint 30 éve nincs már közöttünk..


Ki emlékszik még Kesjár Csaba tragédiájára? Több, mint 30 éve nincs már közöttünk..

 


Magyarországon 1986 óta megszakítások nélkül rendeznek Forma1-es futamot a Hungaroringen, a sportág népszerűsége pedig azóta is töretlen. A magyar szurkolók álma pedig mindig az, hogy magyar versenyző is legyen a mezőnyben. Eddig ez mindössze egyszer fordult elő, mindmáig Baumgarter Zsolt az egyetlen, aki a Formula 1-es világbajnokságon versenyezhetett, sőt, pontot is sikerült szereznie.

Azonban volt a sportágnak egy hatalmas reménysége még a nyolcvanas években. Egy istenadta tehetség, egy szerény, kedves ember: Kesjár Csaba, aki már több, mint harminc éve nincs közöttünk.

1977-től 1981-ig gokartozott, 1982-ben szerezte autóversenyzői igazolványát. Gokartban 1980-ban és 1981-ben magyar bajnoki címet szerzett. Autóversenyzőként az első sikerét 1985-ben szerezte, amikor abszolút magyar bajnok lett, egy évvel később pedig hegyi kategóriában is a csúcsra ért. A Formula Easter kategória következett, ahol 1982-től kezdődően zsinórban négyszer lett magyar bajnok. A Formula Ford kategóriában 1986-ban osztrák bajnok lett. 1987 és 1988 között a német Forma-3 bajnokságban versenyzett, 1987-ben a 9. helyet szerezte meg. A szakértők tervei szerint ő lett volna az első magyar Forma-1-es versenyző. Az 1987-es Magyar Nagydíj hétvégéjén ő tesztelhette a Zakspeed csapat autóját, így ő lett az első magyar, aki F1-es autót vezetett.

AZ NSZK Forma-3-as bajnokságának Norisringi hétvégéjén az egyik edzésen a Dallara 388-as autójából kifolyt a fékfolyadék, aminek következtében kb. 200km/órás sebességgel a falnak csapódott, és a korlátok közé szorult. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét már nem tudtáák megmenteni. A Tragédia után a másnapi futamot törölték.

A Budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Temetésén több ezren vettek részt.