Előkerülhetett Bogdán László búcsúlevele..A tartalmáról bennfentesek az alábbiakat mondták el:


Előkerülhetett Bogdán László búcsúlevele..A tartalmáról bennfentesek az alábbiakat mondták el:



 „Magyarország nem fekete vagy fehér! Attól szép a nemzet, hogy sokszínű!” – mondta nemegyszer az idén nyáron tragikusan elhunyt cserdi polgármester, Bogdán László. Nos, a kép valóban nem fekete-fehér az időközi plgármester-választás előtt. Megtudtuk, hűtlen kezelés miatt nyomozást folytat a helyi önkormányzat fejlesztései kapcsán a rendőrség.


Az ország egyik legismertebb cigány embere, sőt, az egyik leginkább szeretett polgármestere volt egy személyben. Bogdán László halálhíre villámcsapásszerűen, sokként érte az érdeklődő közvéleményt július 14-én. Cserdi polgármestere 46 éves korában önkezével vetett véget az életének.


A faluban vasárnap időközi polgármester-választás lesz, két indulóval: Panek Józseffel, egy Cserdiben született nyugalmazott rendőrrel és Bogdán Gyulával. Bogdán az elhunyt polgármester  legidősebb öccse; négyen voltak testvérek, mindannyian fiúk. Bogdán Gyula a falu gondnokaként dolgozik. Azt ígéri a cserdieknek, hogy folytatja, amit a bátyja elkezdett. (Bár többen úgy vélekednek, a nagy médiaszerepléseknek vége lesz, mert Bogdán Gyula nem alkalmas rá.)


Két rossz közül kell választani?


A falubeliek szerint két rossz közül kell majd választaniuk, mert Panek József ugyan jóval tanultabb ember, mint Bogdán, de az ő megválasztása szerintük mindenképpen növelné a feszültséget. Viszont biztos, hogy Panek bekerül a helyi testületbe. Tavaly ősszel ugyanis indult képviselőjelöltként is, de éppen lecsúszott a szavazáson a befutó helyről. Viszont a testületbe be nem jutottak közül rá voksoltak a legtöbben. S mivel más családtagok mellett Bogdán Gyula is képviselő, ha ő nyeri a vasárnapi választást, akkor Panek kerül a helyére.


Ikonikus figurája volt a közéletnekIkonikus figurája volt a közéletnekFotó: youtube.com

Panek tehát mindenképpen testületi tag lesz, csak kérdés, hogy polgármesterként vagy képviselőként. Így akár ki is éleződhet a cigány-nem cigány ellentét is a faluban, mondta az egyik helyi lakos. Többen azt állították, szerintük Cserdi cigány lakosai előnyt élveztek, ha arról volt szó, hogy segítséget kellett adni valakinek.


Tovább kérdezősködve a faluban ez sem fekete-fehér történet. Több nem cigány lakos is egyértelműen Bogdán melletti voksot emlegetett, és ha csak néhányan ugyan, de a faluban élő cigányok közül azt is mondták érdeklődésünkre, nem akarják, hogy Bogdán Gyula legyen a polgármester. Például olyan helyi lakos, aki arról panaszkodott, hogy nem kapott semmit a helyhatóságtól, míg másnak például a fürdőszobája felújításához járt önkormányzati segítség.


Nagy a voksolási hajlandóság


Lapunk kizárólag azt kérdezte a helyiektől, elmennek-e szavazni vasárnap, tudják-e, kire voksolnak, kit tartanak esélyesnek. Milyen most a faluban a hangulat, látnak-e már valamit abból, hogy mi lesz Bogdán László öröksége? Ha mindenki igazat mondott, és azt a mintegy 30-35 embert vehetjük jó mintának, akikkel beszéltünk, akkor Cserdi példát mutathat majd e tekintetben is demokráciagyakorlatból. A lapunk által megkérdezettek közül ugyanis kivétel nélkül mindenki azt állította, elmegy szavazni vasárnap.


Lepukkant fóliasátrakLepukkant fóliasátrakFotó: A szerző felvétele

Elhagyott fóliasátrak


Cserdiben 425-en laknak, a választásra jogosultak száma 277. Azaz nagyon sokan 18 év alattiak. Ennek ellenére a településnek nincs iskolája, a gyerekeket falubusz viszi a négy kilométerre fekvő Bükkösdre. Nem csoda, hogy a Bogdán által elvégzett fejlesztések közül mindenki kiemeli a szép új játszóteret. És azokat a programokat is, amelyek híressé tették. A bűnmegelőzési (“köcsögmentesítés”) programot és a közmunkát, a zöldség- és gyümölcstermesztést.


Ami viszont évek óta nem úgy és nem ott megy, mint korábban. A falu Telep vagy Cigánytelep nevű részén már évek óta nem folyik termesztés az elhagyott fóliasátrakban. Cserdinek szőlőhegye is van, fejlesztése a következő évek feladata lenne.


Nem készült el a csomagolóüzem


Annál azonban fontosabb lesz a már folyamatban lévő és még el nem készült csomagolóüzem és hűtőház épületének a befejezése. Ami viszont lehet, hogy mementója lesz az elmúlt években Cserdiben történteknek. Az egyik korábban közmunkásként dolgozó asszony szerint minden rendben van a projekttel, és sokkal nagyívűbb program lenne, ami nem közmunkát, hanem rendes helyi piaci munkát adott volna a cserdieknek. Azt az általunk megkérdezettek közül viszont senki sem tudta megmondani, hogy hány ember, de a legtöbbek szerint legalább 40-50 fő is dolgozhatna majd az egyébként kialakításra is kifejezetten vagány, modern és merész épületben.


Ahol azonban július közepe, azaz lassan három hónapja, Cserdi híres néhai polgármesterének halála óta nem folyik a munka. Nézeteltérések voltak az építési vállalkozó és a műszaki ellenőr között, mondják a helyiek. Sőt, arról is beszéltek, talán nincs is meg minden egyes forint, amit a fejlesztésre kellett volna fordítani, és amit már lehívtak előzetesen.


Játszótér a rengeteg gyereknekJátszótér a rengeteg gyereknekFotó: A szerző felvétele

Nagy összegekről beszélnek


Abban van vita a munkát ellenőrző szervek, a műszaki ellenőr, a falu és a vállalkozó közt, hogy hol áll most a projekt. A legtöbben 70 százalékos készültséget mondanak. Van olyan vélemény is, hogy a projekt 40 százaléka még hátra van, míg mások szerint a 80 százalékos készültséget is elérték. Úgy tudjuk, hogy az utolsó részszámlát már éppen e viták miatt, avagy éppen a pénztelenség miatt nem fizették ki.


A projekt azonban áll, noha itt a tervek szerint fűszereket csomagoltak és tároltak volna, de más helyi termékeket is, plusz vállaltak volna bértárolást a hűtőház-kapacitást kihasználva. Bércsomagolásból is jött volna bevétel. Állítólag Bogdán László már tárgyalásban volt erről több légitársasággal; a fedélzeten felszolgált ételeket csomagolták volna Cserdiben.


Hogy ez az üzlet meglesz-e még, nem tudni. Előbb tisztázni kell, ki, mikor és miből fogja befejezni az összességében 250 milliós fejlesztést.


Nyomozás hűtlen kezelés miatt


Lapunk megtudta, a rendőrség pedig megerősítette azt az információt, hogy a projekt ügyében nyomozás indult. „A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. július 16-án rendelt el nyomozást hűtlen kezelés elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozás jelenleg is tart, az ügy részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást nem kívánunk adni” – írta lapunk érdeklődésére a rendőrség. (A hatóság eljárása tehát két nappal Bogdán László halála után kezdődött.)


Búcsú, levél

A cserdiek egy búcsúlevélről is beszélnek, amelyet Bogdán László hagyott hátra. És amelyben e szempontból állítólag legalább két érdekes részletet tartalmaz. Egyesek tudni vélik, az állítólagosan eltűnt pénzekről is állhatott benne valami. De szóbeszéd tárgya, hogy Bogdán László megnevezett benne valakit, akit kérdezhet majd a történtekről a rendőrség. Kérdés, ebből mennyi az igazság.


Tény viszont, hogy a Bogdán László halála miatt megindított közigazgatási eljárás lezárult, és egyértelműen tisztázta az önkezűséget. „A haláleset körülményeit a Szigetvári Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálta, amelyet lezártak. A vizsgálat során bűncselekmény gyanúja nem merült fel” – írta megkeresésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.


Ennek ellenére Cserdiben jó néhányan nem hisznek az öngyilkosságban. A legtöbb helyi viszont azt mondta, ebbe már bele kell nyugodni, megtörtént, és “nem is az első eset volt, hogy a Laci megpróbálta”.


Azóta mintha megállt volna az élet Cserdiben. Viszont bárki is legyen a két induló közül, de a vasárnap befutó új polgármester nehéz örökséget vesz majd át. Ám az sem kétséges, Bogdán László emlékezete sokáig megmarad.