A WHO szerint egyértelmű, hogy lesz a járványnak harmadik hulláma is


A WHO szerint egyértelmű, hogy lesz a járványnak harmadik hulláma is



 Jelenleg a koronavírus második hulláma tombol szerte a világon, de a harmadik hullám korábban érkezhet, mint gondolnánk. Az Egészségügyi Világszervezetnek semmi kétsége nincs afelől, hogy a koronavírus nemcsak átutazóban van, hanem nagyon sokáig velünk marad. Jogosan tehetnénk fel a kérdést, hogy legközelebb majd otthonainkba zárnak be minket? Mi lesz a munkákkal? Miből fogunk megélni? és így tovább…


Természetesen a koronavírus elleni vakcina megoldhatná a problémát, ám azt már tudjuk, hogy a védőoltás sem nyújt teljes védelmet. Ennek oka, hogy a vírus mutálódik és ezáltal fokozódik a megfertőződés esélye. Ez pedig még mindig nem minden, hiszen az emberek félnek az oltástól és annak következményeitől, éppen ezért rengetegen jelentették ki, hogyha elkészül az oltóanyag, akkor sem adatják be maguknak a szérumot.


A WHO szerint ezért egyértelmű, hogy a járványnak lesz harmadik hulláma is. David Nabarro, az Egészségügyi Világszervezet képviselője úgy véli, hogy a következő eszkaláció 2021 elején fog megtörténni, legalábbis Európában. Abban az esetben pedig, ha nem készülünk fel megfelelően, a helyzet még súlyosabbra fordulhat. “Ha most nem építjük ki a szükséges infrastruktúrát, akkor jövő év elején érkezik a koronavírus-járvány harmadik hulláma” – mondta Nabarro.


David Nabarro Afrika előkészületeiről azt mondta, hogy az adatok alul értékeltek, méghozzá annak a ténynek köszönhetően, hogy a járvány ott rejtőzik és csak a lakosság csekély százalékát tesztelik. A hivatalos statisztikák szerint eddig 2 082 709 koronavírus-fertőzés és 49 802 haláleset volt a kontinensen.


A harmadik hullám


A WHO képviselője szerint a kormányok hozzáállásával és döntéseivel van a legnagyobb baj, ugyanis megemlítette például Svájcot, ahol megengedett volt a síelés. Az volt az egyetlen korlátozás, hogy az autóval utazó személyeknek maszkot kellett viselni. Ez pedig nagyszámú új fertőzötthöz és persze halálesethez vezet.


 

Ugyanakkor Nabarro azt is hozzátette, hogy Dél-Korea példája követendő lenne. Az országban működik a távolságtartás, a maszkviselés, kézmosás, nincs tömeg és a kormány olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel biztosan csökkenthető a vírus terjedése.


Az Egészségügyi Világszervezet képviselője felszólította a hatóságokat szerte a világon, hogy a korlátozások feloldásáról ne hozzanak elhamarkodott döntést. Nemcsak azt kell megvárni, hogy az új esetek száma csökkenjen, hanem azt is, hogy tartósan úgy is maradjon.