Ágota és Gombóc..mi lett a Szerelem első vérig szereplőivel?


Ágota és Gombóc..mi lett a Szerelem első vérig szereplőivel?



Egy film a régi rendszerből, amely tényleg a tiniknek szólt. A vívódásaikról, a tétova szerelmekről, az életükről. Meg is nézték másfél millióan a mozikban, ami a párt kultúrfelelőseit is meglepte. Következzék 11 érdekesség a Szerelem első vérig című, ma már kultikus filmről!

1. Nagyon akarták a filmet az alkotók, éppen ezért talán a sors akarta úgy, hogy rátaláljanak Berencsi Attilára, aki aztán legendás filmmé emelte a Szerelem első vérig-et. Történt, hogy a producer és a rendező épp Budapesten, az Almássy téren sétált, amikor megpillantották Berencsit, pontosabban Beri Ary-t. Azonnal odaléptek hozzá, másnap pedig már ő volt a film főszereplője Füge becenéven. Azt csak Beri Ary árulta el később, hogy a legfőbb érv az volt, hogy havi 16 ezer forintot ajánlottak a forgatás idejére. Az neki pedig nagyon nagy pénz volt. A többit tudjuk.

2. 1985-öt írtunk. A reformista Mihail Gorbacsov ebben az évben lett a szovjet kommunista párt első titkára, közben viszont itthon betiltották a Kossuth Klubban a Reform és demokrácia című kerekasztal-beszélgetést. A rendszer repedezett, de még állt, éppen ezért volt szokatlan a Szerelem első vérig szókimondó stílusa.

3. Horváth Péter novellájából született az alkotás, amelyet Horváth Péter és Dobray György rendezett. Horváth a saját gimnáziumi éveit akarta viszontlátni a vásznon. Olyannyira, hogy ahhoz is ragaszkodott, hogy a mozi legtöbb jelenetét Szegedet vegyék fel. Ezen kívül Budapesten és Szentesen is forgott a kamera.


4. A Gombócot alakító Czakó Ildikó – a pesti zenei életben akkor már ismert, extravagáns énekesnő volt – talán sosem bocsátja meg, hogy kettétörték a karrierjét a film után. Pontosabban próbálták a rendszerhez idomítani, azt mondták neki, lehet énekesnő, de a férfizakók és bőrdzsekik helyett vegyen fel miniszoknyát és tűsarkút. Az énekléssel felhagyott és Olaszországban él.

5. Ugyancsak meg sem állt Olaszországig Szilágyi Mariann, aki Beri Ary barátnőjét, Ágotát alakította. Őt a szerelem röpítette oda, gyerekei vannak és ma már ritkán jut eszébe a Szerelem első vérig.


6. A Szerelem első vérig „megtalálta” a fiatalokat, a tinik úgy érezték, végre valaki nekik, róluk beszél. Persze a rendszer azért figyelt és óva intett. Dobray Györgynek például azt mondták fent, nem értik, miért nem művészfilmet csinál, minek ide közönségfilm?


7. Persze a készítők nagy szerencséjére rátaláltak Dés Lászlóra, aki egy nagylemezre való kiváló zenét írt a filmhez. Más kérdés, hogy az akkor uralkodó lemezkiadó, a Hungaroton nem volt hajlandó lemezt készíteni a film dalaiból. Végül a filmgyár adott ki egy kislemezt mindössze ezer példányban.


8. A filmben mellékszereplőként a fiatal Alföldi Róbert is feltűnik, de itt lett az ország kedvence Jászai Joli néni, aki Ágota nagymamáját alakította.

9. Demjén Ferenc már elismert előadó volt ekkor, ám a Szerelem első vérig főcímdala az év slágere lett, amire talán még ő sem számított.

10. Beri Ary, vagyis Berencsi Attila sem maradt a színészi pályán, pedig a Túsztörténetben (a balassagyarmati túszdrámát dolgozták fel) egészen zseniálisan játszott. Később volt pincér Angliában, egy ideig hajléktalanként is élt, ma pedig főleg a festészet élteti. A festményei neves gyűjtők falán pihennek. Mostanában megint a zene felé kacsintgat

11. Amikor a Túsztörténetért Berencsi megkapta a San Sebastian-i filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját, nem utazhatott ki. A díjat csak egy évvel később kapta meg a filmgyárban. Egy dobozban, összetörve…