Az öregek szerint a gyereknek kell néha egy pofon..Aki így nőtt fel, tudja mi a tisztelet, állítják


Az öregek szerint a gyereknek kell néha egy pofon..Aki így nőtt fel, tudja mi a tisztelet, állítják

 


Ismerd fel, és tegyél ellene címmel gyermekbántalmazás elleni kampányt indított az UNICEF Magyarország, az akcióhoz tartozó plakátok már megjelentek az ország több pontján. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége. A világon egymilliárd gyermeket érint évente a szexuális, fizikai vagy pszichológiai erőszak és közülük 40 ezren válnak emberölés áldozatává.

A Publicus 1003 szülő megkérdezésével elvégzett országos kutatása szerint a magyarok többsége (83 százaléka) nem tartja elfogadhatónak, hogy a szülő fizikai fenyítéssel „nevelje” gyermekét. Tizennégy százalék ugyanakkor nem lát ebben kivetnivalót.

A MEGKÉRDEZETTEK 38 SZÁZALÉKA SZERINT EGY-EGY POFONTÓL NEM LESZ BAJA A GYEREKNEK.

Ugyanennyien értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy a gyerekeknek elsősorban kötelességei vannak, nem jogai.

A felmérés résztvevőinek többsége (66 százalék) szerint a szülőnek joga van belenézni a gyereke telefonjába, személyes üzeneteibe. A kutatás rámutat arra, hogy minél magasabb a válaszadó iskolai végzettsége, annál alacsonyabb a fizikai bántalmazás elfogadottsága. Az „egy-egy pofon belefér” elvet például a diplomások 28 százaléka tartja elfogadhatónak, míg a szakmunkás végzettségűeknél ez az arány 42 százalékos.

QP | Quality Placement


A kutatás során rákérdeztek arra is, hogy a társadalom mit tekint bántalmazásnak. A szóbeli szidalmazást 30 százalék, a telefon elkobzását 14, a szobafogságot 20 százalék véli annak. Az eredmények azt mutatják, hogy a szeretetmegvonást (74 százalék), valamint a gyerek némaságra kötelezését, a „beszédmegvonást” (63 százalék) érzik a magyarok a leginkább bántalmazó gyakorlatnak.