Ecet és szódabikarbóna. Keverd össze, és öntsd a fugára! Az eredményt a szomszéd is megirigyli


Ecet és szódabikarbóna. Keverd össze, és öntsd a fugára! Az eredményt a szomszéd is megirigyli



Ha már nem is emlékszel, hogy milyen színű a folyosódon a fuga, vagy neked sem szóltak annak idején, hogy a fehér fuga szép, de nem praktikus... akkor neked is pont erre a módszerre van szükséged, hogy újra ragyogjon a lakás. Lehet, hogy már megvan a saját kedvenc szered, de ha egy picit is fontos neked, hogy ne bolti vegyszereket használj, akkor szerintem térj át! ;) 

Sokan választunk hidegburkolatot a folyosóra, a konyhába, a fürdőbe és a WC-be is, amik bizony a lakás jelentős járófelületét képviselik. Szorgalmas mókusasszonyok lévén, rendszeresen söpörjük, porszívózzuk és felmossuk ezeket az erősen igénybe vett felületeket, de mégsem lesz tökéletes az eredmény. Sajnos a járólapok és csempék maguk között rejtenek egy igazán gonosz kis szörnyet: a fugát.


A fuga összegyűjti a csempék közötti résben a koszt, és ettől elszíneződik. Ez mindig is így volt, mindig is így lesz! Úgyhogy muszáj vele foglalkoznunk. Én mindent megtettem!


Három módszert teszteltem, hogy hogyan lehetne megszabadulni a leglátványosabban a kosztól. A végén elárulom, hogy melyik volt a legjobb, hogy neked már csak használnod kelljen. Nem akarlak hitegetni, nem egy öt perces műveletről van szó, és sajnos még nem jöttem rá arra sem, milyen varázsigével vagy sámántánccal lehetne örökre megőrizni a végeredményt, de mégis megéri időnként túlesni ezen a házimunkán is.


Persze léteznek más megoldások is, de valahogy nem tudom tiszta szívből ajánlani a dinamitot, a félévenkénti újracsempézést és a Molotov-koktélt sem. No de, lássuk a beígért teszteket!


Ez kell a fugatisztításhoz


ecet

szódabikarbónára

körömkefe v. használt fogkefe


Fugatisztítás ecettel vagy szódabikarbónával?


Az első módszer keretén belül hagyományos, étkezési ecettel próbáltam meg eltávolítani a koszt. Az ecetbe mártogatott fogkefével végigsikáltam a csempe egy oldala melletti fuga közt.


Majd a másik még tiszta fogkefével annak a fugának estem neki, melyikre korábban szórtam egy kis szódabikarbónát. Ezt a módszert száraz szódabikarbónával és vízzel hígítva is kipróbáltam.


A harmadik esetben a szódabikarbónát ecettel hígítottam, pont úgy, ahogy a tudományos-takarítós nagykönyvben tilos. Állítólag így nem működik, mert az egyik savas, a másik lúgos kémhatású és semlegesítik egymást. A gyakorlat azonban sokszor rácáfol a tudományra, mint ebben az esetben is.


A két szer összekeverésénél vastag, pezsgő réteg keletkezett, ami egy intenzív fogkefés dörzsöléssel sokkal szebb eredményt hozott, mint a másik két próbálkozásom.


 

Mondtam, hogy nem egy sétagalopp, úgyhogy lehet térden csúszni (vagy kiadni a feladatot kismókusoknak, hátha játéknak fogja fel), de szerintem megéri!