.

Horváth József megszólalt a koronavírussal kapcsolatban, és ezt üzeni minden Magyar embernek. Jó végre ilyet is olvasni..Mivel sokan nincsenek tisztában a különböző koronavírus tesztek közötti különbséggel, így megpróbálom érhetően leírni.

1. PCR-teszt:

A PCR egy széleskörűen használt molekuláris biológiai technika: Polimerase Chain Reaction, azaz Polimeráz Láncreakció. A reakció során minimális mennyiségű DNS-ből (az örökítőanyag) nagy mennyiségű (kettő az n-diken, ahol n a ciklusszámot jelenti) DNS-t tudunk előállítani, azaz felsokszorozni.

Ez azért fontos, mert sok esetben az izolált, azaz kinyert DNS mennyisége kevés és nem lehetne vele méréseket végezni.

A Koronavírus nem DNS, hanem RNS-alapú.

Az RNS csupán egy kóddal (bázis) tér el a DNS-től (Uracil van a Timin helyett), és szintén rengeteg dologban játszanak kulcsfontosságú szerepet, mint pl. a fehérjék szintézise a szervezetben.

A vérből vagy citológiából izolált (kinyert) vírus tehát RNS lesz.

Az RNS önmagában nem használható a PCR-hez, ezért egy reverz transzkripciós folyamatban az RNS-t átalakítjuk DNS-é komplementerként.

Ezt követően lehet a szűrést végezni. A PCR során specifikus, a vírus egy ismert szakaszát keressük és próbáljuk meg felsokszorozni a mintában, ehhez szükséges egy próba és oligonukleotidok. Ha a minta tartalmaz vírust, akkor az  előre megtervezett oligonukleotidok által a mintában lévő vírus mennyiségét sokszorozzuk fel.

Ha ez megtörténik, akkor a mérés pozitív jelet (Ct érték) fog adni. Ha nincs jel, akkor a minta negatív.

2. Antitest-teszt

Az antitesteket az immunrendszerünk által termelt fehérjék különböző patogén (fertőző) ágensek ellen, leggyakrabban baktérium, gomba, vírus. Cél: felismerje, majd közvetlenül vagy közvetett úton elpusztítsa a kórokozót.

A természetes (veleszületett) és az adaptív (születésünk után folyamatosan szerzett) immunválasz során pusztítja el az immunrendszerünk a kórokozót.

Az antitesteket más néven Immunoglobulinoknak vagy ellenanyagoknak is hívjuk, melyeknek több típusa is van.

Vírusfertőzés esetében az Immunoglobulin M (korai fázisban, fertőzés kezdeti szakasza) és az Immunoglobulin G (késői fázis, fertőzés után 2 hét) játszik kulcsfontosságú szerepet.

A szervezetünkben lévő IgM és IgG szintje a fertőzés hatására emelkedni fog. Kezdetben az M, később a G.

Ezt kihasználva a vérben lévő koncentrációját mérhetővé tudjuk tenni. 

Ha antitest van jelen a levett mintában, akkor az azt jelenti, hogy az egyén biztosan fertőzött volt.

A PCR-teszt a legérzékenyebb teszt. Hátránya, hogy a mintavételezés kellemetlen. A kísérlet pedig szakértelmet ígényel.

Az antitest szűrést sokkal inkább a fertőzöttségen való átesés kimutatására használjuk, sem, mint a kezdeti fázisban lévő fertőzöttség kimutatására.

A legbiztonságosabb a PCR tesztet követően 2 héttel egy antitest szűrést is végeztetni.

2 hét alatt általában az immunrendszer már ad valamiféle immunválaszt a kórokozó ellen.

Vigyázzunk egymásra és magunkra ebben a nehéz időszakban és a védekezésre figyeljünk oda.

Áldott estét.

Joz

Népszerű bejegyzések

.

Népszerű bejegyzések

Oldalak