Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, mondta Orbán, de hozzáfűzte ezt is


Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, mondta Orbán, de hozzáfűzte ezt is



Rövidesen döntés születik arról, hogy a halasztható műtéteket felfüggesztik, hogy így is ágyakat szabadítsanak fel, mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

November végére 2240 intenzív ágyra, december 10-re 4480-ra lesz szükség az előrejelzések szerint, ez egyúttal 30-32 ezer kórházi ápoltat jelent.

Az iskolákat amíg lehet, nem zárják be, 7 hét van a téli szünetig, addig kell kibírni.

Szőcs Gézára is kitért, azt mondta, a főtanácsadó esete is mutatja, hogy a koronavírus súlyos dolog, bele lehet halni.

Azért 90 napra kérték a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, mert látszik az alagút vége, a vakcina.

A jogállamisági vitáról azt mondta, ennek most nincs itt az ideje, a pénzt adják oda azoknak az országoknak, amelyeknek összeomlik a gazdaságuk. Magyarországnak még van pénze, két évre.

Az amerikai választásra is kitért: bármi is lesz, a cél az, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között jó kapcsolat maradjon fönn.

Az operatív törzs üléséről érkezett a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorába Orbán Viktor kormányfő, aki elmondta: órákon belül döntés születhet a kockázat nélkül halasztható műtétek kezeléséről, hogy minél több ágyat szabadítsanak majd fel, ez szakmai döntés, mondta. Az operatív törzs értékelése szerint november 21-én szükség lesz 2240 olyan intenzív ágyra, amihez van lélegeztetőgép, december 10-re pedig 4480 intenzív ágyra lesz szükség, amihez szükség van ápolónőre, orvosra, itt van nagyjából az egészségügy teljesítőképességének a határa. 

„Ez ahhoz tartozik, hogy olyan 30-32 ezer ember, aki kórházi ágyon fekszik, és abból 4480 lesz majd az intenzív ágyon fekvő. Ezt még tudjuk tartani, de hoztunk döntéseket, hogy ha túlmegy ezen a határon, akkor is legyenek kijelölt helyek […] akár a kórházakon kívül is” – mondta a miniszterelnök.

A fiatalok figyelmét felhívta arra, hogy vigyázzanak a szüleikre, nagyszüleikre, mert noha van olyan, hogy valaki könnyebben vészeli át a fertőzést, de ne tévesszen meg senkit, hogy a fiatalabbak könnyebben esnek át rajta, mert „mint a mi esetünk és Szőcs Géza barátunk esete is mutatja, azért ez egy súlyos dolog, és ebbe belehet halni, és a környezetünkben, immáron a kormány környezetében is ez napi tapasztalat” – tért ki csütörtökön elhunyt főtanácsadójára, Szőcs Gézára.

Már csak hétszáz településen nincs járvány


Az elhunytak átlagéletkora 76,1 év, mondta, hozzátéve, nem pótolhatók a szüleink és nagyszüleink. Magyarországon 3230 településéből már csak 700 olyan van a mai jelentés szerint, ahol nincs jelen a járvány. Bezártak miatta 98 óvodát, 7 iskolában szünetet rendeltek el, ott távoktatás sincs, mert nem tudták megszervezni. 23 iskolában távoktatás zajlik, 78-ban pedig vegyes. 

„Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet. […] Mindenki ezt javasolja, fölméréseket is végzünk, próbálunk szondázni a vélemény alakulását, meg volt egy nemzeti konzultációnk is, tehát mindenki azt szeretné, hogy ameddig lehet, az észszerűség határáig tartsuk nyitva az iskolákat.” 

A téli szünetig 7 hét van hátra, addig kellene kibírni, tette hozzá. A mérlegelés nem egyszerű, mert „ha bent vannak az iskolában, akkor valamifajta rendezett kontroll alatt vannak, középiskolásokról beszélek”. Azt kell mérlegelniük, magyarázta, hogy az iskolában kontroll alatt tanulás jelent-e nagyobb járványügyi kockázatot, „vagy azt mondjuk, ne is jöjjenek be, de a biológia működik, és ebben az életkorban az ember megy. De folyamatosan értékelik a szakemberek ezt a kérdést.” Vita zajlik arról, mondta, hogyan kommunikáljanak a járványról, és erre azt mondta, hogy ő nem akar rémisztgetni, komolyan akar beszélni a magyar emberekhez. A helyzet súlyos, de világszínvonalú orvosaink vannak, együtt sikerülni fog túlvészelni a helyzetet. Egyébként úgy látja, a maszkviselést tartják az emberek.

Az alagút végét (a vakcinákat) már látni, ezért kérték a rendkívüli jogrend 90 napos, határozott ideig tartó hosszabbítását a pártoktól. Itt Orbán megint libernyákozott egyet, amikor azt mondta: a libernyák világban megint mondják majd erre, hogy bezárt a parlament, pedig az ülésezni fog.

Jogállamiság, migránsok, Soros

A bécsi támadásra is kitérve került szóba a bevándorlás kérdése, amire Orbán Viktor azt mondta, ő mindent megtett, hogy Európában levegyék a szemellenzőt. „Az a gondolkodás, amivel a migrációt szemléli néhány ország vezetője, az öngyilkosság. Európa jövőjének szempontjából a bevándorlás nem megoldás, hanem a probléma forrása.” Magyarország ebbe nem szeretne belelépni, ezért küzdenek, magyarázta. Az emiatt indult kötelezettségszegési eljárásra kitérve azt mondta, a brüsszeli bürokraták miatt majd bíróság elé állnak, de a gyakorlaton egyelőre nem, és talán később sem változtatnak. „Most ilyen idők vannak, hol a járvány, hol a terroristák” – mondta még.

A jogállamiság és az EU-s pénzek kifizetésének kapcsolatáról, illetve az előzetes megállapodásról is beszélt a miniszterelnök. Véleménye szerint Magyarországon és Európában is minden felelősen gondolkodó politikusnak, de talán minden embernek is a járvánnyal kell foglalkoznia, és nem szabad húzni az időt, a bajba jutott országokat ki kell segíteni. Magyarország nem tartozik ide, mert a következő két évre rendelkezésre állnak a pénzügyi források. 

„A jogállami vitáról pontosan tudjuk, hogy ez, habár a szó azt sugallja, hogy jog, nem jogi vita, ez politikai vita” – mondta, és hozzátette, emögött a migráció kérdése áll, Soros György már négy éve elmondta, leírta, hogy ne adjanak költségvetési támogatást azoknak, akik nem engedik be a migránsokat. „Nem fogjuk beengedni a migránsokat, ami pénz jár nekünk, ahhoz hozzá fogunk jutni.”

Az amerikai népnek kell eldöntenie, ki kormányozza Amerikát


Az amerikai elnökválasztás is szóba került, arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy ezerszám szavaznak halottak nevében, erre Orbán azt mondta, nem szeretne abba a hibába esni, amibe az amerikaiak korábban, hogy minősítik Magyarországot, persze ez Donald Trumpra nem jellemző. Ő egy olyan elnök, mondta Orbán, aki Magyarország barátja, és „amióta ő vezeti az Egyesült Államokat, a magyar–amerikai kapcsolatok a valaha mutatott legjobb formájukat futják. Ez nem volt mindig így.” Azóta nőtt a kereskedelmi termékek forgalma is. Ő mindig is Trump mellett állt, fűzte hozzá. 

A jó kapcsolatot az Egyesült Államokkal meg kellene őrizni, legyen bármi is a választás eredménye. Az pedig, „lesz, amilyen lesz, az amerikai nép joga, hogy eldöntse, ki kormányozza Amerikát, zárójelben mondom, az meg a magyarok dolga, hogy kik és hogyan kormányozzák Magyarországot.”

A miniszterelnök kedden este jelentett be intézkedéseket a koronavírus-járvány megfékezésére, és a rendkívüli jogrend 90 nappal történő meghosszabbítását kérte az összes parlamenti párttól, csütörtökön hétpárti egyeztetést tartottak, és azóta az ehhez szükséges törvényjavaslatot már be is nyújtották az Országgyűlésnek. Hogy ez általánosságban mivel jár, arról itt írtunk > > > > >


A döntések értelmében be kell zárniuk a zenés-táncos szórakozóhelyeknek, a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, maszk használata kivétel nélkül kötelező. A hatóság ezek betartását ellenőrzi, azokon a helyeken, ahol ezeket az intézkedéseket nem tartják be, pénzbírságot szabnak ki, és azonnal bezárják.

Éjfél és hajnali öt között kijárási korlátozás van, éjfélig – néhány kivételtől eltekintve –mindenkinek haza kell érnie; a reggeli és délutáni csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el a zsúfoltság elkerülése miatt, illetve ingyenes parkolást, az orvosok bérét pedig megemelik. A bejelentés óta kiderült, hogy koronavírussal fertőződött meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. 

Ő csütörtökön, a Facebook-oldalán jelentette be, hogy telefonon egyeztetett az egészségügyi miniszterrel, Oroszországban nagy lépésekkel haladnak előre az oltóanyag kutatásában, gyártásában, és Oroszország decemberben kis mennyiségben elkezdi a koronavírus elleni oltóanyaguk szállítását Magyarországra, hogy be tudják vizsgálni az oltóanyagot, és az engedélyezési folyamat utolsó lépéseit is végre tudják hajtani.

Szijjártó jelentette be azt is tegnap, hogy újabb 155 milliárd forintot ad a minisztériumnak a kormány a beruházásösztönzési programok folytatására, mert úgy ítélték meg, hogy azok nagy sikert arattak.