4 lovas hintóval, Királyoknak járó temetést kap Kis Grofó elhunyt édesapja


4 lovas hintóval, Királyoknak járó temetést kap Kis Grofó elhunyt édesapja



Óriási a készülődés, már építik Kis Grófo (27) édesapjának, a roma folklór királyaként tisztelt id. Kozák Lászlónak (†48) a kriptáját. A Blikk megtudta: a múlt héten koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Nagy Grófót szívének kedves tárgyaival együtt helyezik örök nyugalomra.

A famíliát megviseli a családfő elvesztése, a járványügyi szabályokat és a roma hagyományokat betartva búcsúznak tőle az ország vajdái is.

– Grófónál senki nem tisztelte jobban a cigányság életének legnagyobb eseményeit, a születést, esküvőt. Megannyi rendezvény fénypontja volt az ő muzsikája – kezdte a Blikknek Lendvai János, Grófo jóbarátja, aki a magyarországi vajdák szóvivője is egyben.


– Grófo igaz szívű hagyományőrző, a Népművészet Mestere volt. Egész életében ápolta az autentikus roma kultúrát, ami szerint az elmúlás az élet része, a temetés pedig az elhunyt egész élete, tettei előtti tisztelgés, ezért ünnep is tulajdonképpen. Nagy veszteség Grófo halála, és nagy fájdalomban gyászol az egész család, de a siratáson az elmélyült ima mellett az emlékek felidézésével a jókedv, az evés sem tilos. A járvány ellenére igyekszik a család hitünk és hagyományaink szerint megtartani minden szokásos ceremóniát – magyarázta Lendvai, aki személyesen vitte tegnap a szolnoki virrasztásra Bódi Gusztit.