6 millió forintos szinte ingyen hitelt kínál Orbán a családoknak, a ma bejelentett gazdasági akció tervben


6 millió forintos szinte ingyen hitelt kínál Orbán a családoknak, a ma bejelentett gazdasági akció tervben

 


Orbán Viktor szombat délután a Facebook-oldalán jelentette be az újabb gazdaságvédelmi akciótervet. „Nekünk minden élet és minden munkahely számít” – mondta, majd ismertette azt a 4 döntést, amelyet meghoztak a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként.

A családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-ig meghosszabbítják automatikusan. Csak annak kell intézkednie, annak kell felkeresnie a bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akar.

A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltség kétharmadának elengedésével, átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák, az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.

A kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját(amiről itt írtunk részletesen) január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át, ígérte Orbán.

A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.


A szombati videóban a miniszterelnök arról is beszélt, hogy „a vírus támadásával szemben az orvosaink, az ápolóink és a kórházaink jól állják a sarat”, és „a kormány a védekezéshez szükséges minden eszközt biztosít a számukra”.

A bejelentés előtti órákban Orbán a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyalt a Karmelita kolostorban, ez része volt a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozatnak. A megbeszélésen ott volt Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere, Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere, Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

A kormányfő programja elhúzódhatott, mert eredetileg szombat délelőttre helyezte kilátásba a bejelentést.