Bejelentést tett az Operatív Törzs. Új szakaszba léptünk, fontos tudnivalókKarácsony után ma tartotta meg első tájékoztatóját az operatív törzs.

Az elmúlt napokban 700 alatt van az új fertőzöttek száma, az ünnepek alatt elkezdődött az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása. Kora reggel ülést tartottak, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, ezek után adtak tájékoztatást a járvány elleni harc alakulásáról.

 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, hogy a vakcina megérkezése a járvány elleni védekezés új szakaszát jelenti. Már a járvány elején arra vártunk, hogy a kutatók kifejlesszék a védelmet nyújtó oltást, amivel a járványt meg tudjuk állítani. Ez megtörtént – kezdte tájékoztatóját a szakember. Pár napja a Pfizer-vakcina kapta meg az engedélyt, az első szállítmányok már Magyarországra értek, ami 9750 adagot jelent. 1094 egészségügyi dolgozó az elmúlt két napban meg is kapta az első oltást. Jelenleg 5 kijelölt oltópont van hazánkban:


Budapesten a Dél-pesti Centrumkórházban, a Semmelweis Egyetemen, illetve a Korányi Pulmonológiai Intézetben

vidéken Debrecenben, illetve Nyíregyházán

 

Galgóczi elmondta, a következő hetekben folyamatosan érkeznek majd az oltóanyagok, és már 25 oltóponton folytatódik majd az egészségügyi dolgozók oltása.


A tömeges oltásról

2021 első felében várhatóan több vakcina is megkapja az engedélyt, így a tömeges oltás is megkezdődhet. Mint ismert, a kormány 17,5 millió oltóanyagot kötött le eddig különböző gyártóknál. Az orosz és kínai vakcinákat is vizsgálják.

 

A járványügyi adatokról

Galgóczi szerint – sok országgal ellentétben – biztatóan alakulnak a magyar járványügyi számok. Az a cél, hogy ezt megőrizzük. 609 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 114 beteg az elmúlt 24 órában

Újságírói kérdések

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy a lakosság körülbelül 60 százalékának kellene beadni az oltást a nyájimmunitás eléréséhez.

Azok számára is javasolják a védőoltás beadását, akik három hónapnál régebben estek át a koronavírus-fertőzésen – mondta Galgóczi.

Az eddig beoltott egészségügyi dolgozóknál nem tapasztaltak semmilyen mellékhatást – hangzott el.