Szőrszál nő az álladon Nőként? Ez a 9 oka lehet, amit így tudsz orvosolni


Szőrszál nő az álladon Nőként? Ez a 9 oka lehet, amit így tudsz orvosolni

 


Sok bosszúságot okozhat egy nő számára, ha szőrösödik az álla. Azon túl, hogy nem túl esztétikus, súlyos bajt is jelezhet

Az állon növő szőrszál(ak) többnyire csak egészen közelről, a tükörben vehetők észre, de a legkevésbé sem szeretnénk ilyesmit látni a sminktükörben. Persze ilyenkor azonnal kihúzzuk, mintha ott se lett volna, és nem foglalkozunk vele többet. Pedig akár súlyos egészségügyi bajt is jelezhet. Lássuk, mire érdemes figyelni.

1. Genetika


Az állon növő szőrszálakért legtöbbször a genetika tehető felelőssé. Ha a nagymamádnak is volt egy-két szőrszál néha az állán, nagy valószínűséggel a tiéden is lesz majd annyi idősen. Emiatt felesleges aggódnod.


2. Hormonális problémák


Ha a testeden olyan helyeken is szőr nő, ami normális esetben szőrtelen lenne, azért majdnem mindig a hormonok okolhatók. Pontosabban a férfi nemi hormonok túltermelése. A menopauza idején is megfigyelhető a nemkívánatos szőrösödés, mert ilyenkor a szervezet már kevesebb östrogént termel. Ez ellen nincs mit tenni.


3. Policisztás ovárium szindróma (PCOS)


Ez már komoly probléma. Alapvetően egy hormonális betegségről van szó, amelyre jellemző a férfi nemi hormon túlsúlya, más nézet szerint a PCOS komplex anyagcsere-zavar. Természetesen nem csak a fokozott szőrösödés (az állon, a mellbimbók környékén, a karon) hívja fel rá a figyelmet, hanem a rendszertelen mestruációs ciklus, a petefészek ciszták, a teherbeesési nehézségek, a súlyproblémák (hízékonyság vagy kifejezett soványság) is. Ha ezek közül több is illik rád, ideje orvoshoz fordulnod.


4. Cushing-szindróma


Ez a betegség a mellékvesekéreg túlműködésének következtében alakul ki: túl sok kortizol termelődik a szervezetben. Emiatt természetesen nem csak fokozott szőrösödés figyelhető meg, a szervezet anyagcseréje is megváltozik. A vércukorszint és a vérnyomás jellemzően magas, a hason sokszor striák láthatók. Előfordulhat azonban, hogy a kortizol túltermelését ízületi gyulladásra vagy asztmára szedett gyógyszerek okozzák.


5. Kongenitális adrenális hiperplázia


Ezt a különösen ritka betegséget legtöbbször már születéskor felfedezik, úgyhogy ha eddig nem tudtál róla, hogy ez a bajod, valószínű nem ez az oka az állad szőrösödésének.


6. Terhesség vagy fogamzásgátló tabletta


Ha babát vársz, ne lepődj meg, ha szőrösödik az állad. Ez a hormok játéka, és elég gyakori kismamáknál. Amint megszületik a baba, elmúlik.


Így szabadulj meg az álladon növő szőrtől


Akár betegség jele, akár nem, el kell távolítani. Ha csak pár szál, akár te magad is kihúzhatod, de ha több és zavaró, gyantáztathatod is. Szóba jöhet még a lézeres szőrtelenítés is.