Csapdát állítanak az orvosoknak, véget vet a kormány a hálapénzeknek


Csapdát állítanak az orvosoknak, véget vet a kormány a hálapénzeknek



Sokan úgy vélik, a hálapénz adása egyszerűen elkerülhetetlen, ha minél előbb egészségügyi ellátásban szeretnénk részesülni. Különösen most, amikor a koronavírus-járvány felborított mindent, amit eddig megszoktunk. A hálapénz elkerülése érdekében a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül felállítottak egy főosztályt, ami március elseje után ellenőrzi majd az egészségügyi alkalmazottakat. Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály a hálapénzre összpontosít majd.


“A hálapénz eddig is üldözendő volt, benne volt a büntető törvénykönyvben, így a január 1-jétől hatályos változás nem annak a nyújtását és elfogadását rendeli büntetni, hanem kiterjeszti a korrupciós bűncselekményeknek a körét, nevezetesen a jogosulatlan előny elfogadásával” – mondta a Belügyminisztérium sajtófőnöke. A hálapénz továbbra is üldözendő marad, de egy új elemmel egészül ki a törvényi tényállás.

 

Samu Attila, dandártábornok hozzátette, hogy már érvényben van az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, miszerint “az egészségügyi dolgozóknak február 28-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy átlépnek-e ebbe a jogviszonyba”. A rendőrségről szóló törvényt is módosították, ami jelenleg azt jelenti, hogy a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatának hatáskörét kiterjesztették azokra, akik a jövőben az egészségügyi szolgálati jogviszony mellett döntenek.


Az NVSZ, azaz a Nemzeti Védelmi Szolgálat 2021. március elsejétől a megbízhatósági vizsgálatot is alkalmazhatja. “A megbízhatósági vizsgálat olyan, a valóságban is előforduló élethelyzet mesterséges kialakítása, amely lehetővé teszi annak az ellenőrzését, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e a jogszabályokban előírt hivatali kötelezettségének, hogy befolyásmentesen látja el a feladatát, vagyis jogszabályszerűen jár-e el” – magyarázta Samu Attila.


A főosztály már létrejött és működik, de az éles munkát csak március elsejével kezdhetik meg, mivel addig csak az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat vethetik alá megbízhatósági vizsgálatoknak. Addig pedig azokat az élethelyzeteket keresik, amelyekben a későbbiekben elvégezhetők lesznek a megbízhatósági vizsgálatok.


A vizsgálatok elindításához ügyészségi jóváhagyásra is szükség lesz és a törvényi rendelkezés is megmarad, miszerint “egy személlyel kapcsolatban egy naptári évben legfeljebb három alkalommal lehet vizsgálatot indítani” 

Samu Attila hozzátette, hogy a megbízhatósági vizsgálatot számos változat alapján lehet majd kezdeményezni, hiszen ebbe beletartoznak a névtelen információk, de a dolgozók is tehetnek jelentést személyes tapasztalataikról. Ez alapján kiderül, melyek a leginkább ellenőrizendő területek az egészségügyben.