Megszólalt Orbán: Ekkor oldhatjuk fel a korlátozásokat, EDDIG kell várni, ha minden jól megy


Megszólalt Orbán: Ekkor oldhatjuk fel a korlátozásokat, EDDIG kell várni, ha minden jól megy



Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában jelentette be, hogy a koronavírus-járvány jelen állása szerint és az operatív törzs előrejelzései szerint legkorábban nyár végén vagy ősszel oldhatják fel az érvényben lévő korlátozásokat.


Magyarország miniszterelnöke szót ejtett a magyar gazdaság állapotáról és a vakcinák elérhetőségéről is. Orbán Viktor elmondta, a harmadik hullám több nyugat-európai országba is betört, emiatt pedig tovább romlik a helyzet és szükségessé válik a korlátozások szigorítása.


A kormányfő az operatív törzs üléséről érkezett a rádióba és elmondta, hogy jelenleg Magyarország oltókapacitása sokkal magasabb, mint amennyi vakcina rendelkezésünkre áll. Sajnos nincs elegendő oltóanyag és azt is hozzátette, hogy “míg a britek beoltották a lakosság 4%-át, addig az EU-ban átlagosan 1% alatti ez a szám.”


“Nincs elég vakcina Európában, ami felveti azt a kérdést, hogy jó döntést hozott-e a 27 miniszterelnök, akkor, amikor a közös vakcinabeszerzésről döntöttünk.”

 

“A felelősség kérdését későbbre kell halasztani, ahelyett, hogy lobogtatnánk ezeket a számokat és a frusztrációnkat a brüsszeli bürokratákra irányítanánk” – mondta a miniszterelnök.


Az operatív törzs igyekszik minél több koronavírus elleni vakcinát beszerezni, így tárgyal a kínaiakkal és az oroszokkal is. Hozzátette, hogy a kínai vakcina bár nagy mennyiségben elérhető, egyelőre arra várunk, hogy a magyar egészségügyi hatóság jóváhagyja az oltóanyagot. Csak ezt követően használható és csak ezután kezdhetik meg a kínai vakcinával való oltásokat.


Az operatív törzs ülésén az is elhangzott, hogy kisebb kockázattal jár a kínai és az orosz vakcinával történő oltás, mint az, ha a nyugati oltóanyagokra várunk. “Arra kérem a hatóságot, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban mondjanak A-t, vagy B-t, hogy lehet-e használni itthon ezeket a vakcinákat. Több millió kínai vakcinát az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani akár néhány napon belül” – fogalmazott Orbán Viktor.