304 napot kell várni a nyitott szívműtétre. Egy mandula eltávolítás fél éves várakozás..Itt a lista


304 napot kell várni a nyitott szívműtétre. Egy mandula eltávolítás fél éves várakozás..Itt a listaNovember 10. óta csak sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehet végezni a magyar kórházakban, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna. A járvány kirobbanása óta ez már a második olyan időszak, amikor felfüggesztették a halasztható műtéteket. A Növekedés.hu cikke szerint emiatt drámaian meghosszabbodtak a várólisták. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista adatbázisa alapján arról írnak, hogy


a legtöbben, több mint 10 ezren szürkehályog-műtétre várnak. Az elmúlt hat hónapban ennél az operációtípusnál 44 nap volt az átlagos várakozási idő, jelenleg 201.

Nyitott szívműtétre az adatbázis szerint jelenleg 681-en várakoznak, az ilyen operációkat az elmúlt fél évben átlagosan 56 napon belül elvégezték, most az átlagos tervezett várakozási időt ennek a hatszorosában, 304 napban jelöli meg az egészségbiztosító.

Gerincsérv-műtétekre az eddigi átlagosan 5 helyett 50 napot, sérvműtétekre 21 helyett 220 napot kell várni.

Egy mandulaműtétre is legalább fél évet kell várni.

A lap hozzáteszi: fül-orr-gégészeti, valamint szájsebészeti beavatkozásokat továbbra is csak sürgős szükség esetén szabad végezni. Ezeken kívül az emberi erőforrások minisztere újra engedélyezte az egynapos ellátások végzését azzal a feltétellel, hogy a műtétet 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszthez kötik. Ezen kívül a műtét napján elvégeznek még egy, antigénalapú gyorstesztet is a betegnél. Jelenleg több mint 280 olyan beavatkozás létezik, amelyek után még aznap hazamehet a beteg, ezek jellemzően nőgyógyászati, plasztikai sebészeti, valamint fül-orr-gégészeti, szemészeti és urológiai operációk.